Πίσω στο σπίτι… για τους νέους Κρητικούς

07.05

Ξεκίνησε σαν τάση όταν η κρίση άρχισε να παγιώνεται σαν καθημερινή συνήθεια και γιγαντώνεται χρόνο το χρόνο. Οι νέοι Κρητικοί, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, επιστρέφουν μαζικά στις γονικές εστίες σε ποσοστό που αγγίζει το 60-70%… Τάση που αντικατοπτρίζεται στα δυάρια και τις γκαρσονιέρες που ξενοικιάζονται από τους ντόπιους νεαρούς, καθώς οι πάλαι ποτέ ένοικοί τους δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος των ενοικίων και τα έξοδα που η ανεξαρτησία μέσω ενός σπιτιού συνεπάγεται. Αντιστάθμισμα για τη συγκεκριμένη αγορά αποτελεί ο φοιτητόκοσμος, που για το Ηράκλειο έρχεται να καλύψει το κενό, νοικιάζοντας τα φτηνά αυτά σπίτια με τις τιμές τους να παραμένουν σταθερά προσιτές.

Όπως εκτιμά η πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμις Μαυράκη, το φαινόμενο αυτό που έχει προσλάβει διαστάσεις αφορά σε νεαρούς οι οποίοι είτε έχασαν τις δουλειές τους λόγω κρίσης είτε είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που ένα σπίτι φορτώνει στις πλάτες τους. Και αυτά δεν είναι φυσικά μονάχα το ενοίκιο, αλλά και οι λογαριασμοί που περιμένουν κάθε μήνα στο γραμματοκιβώτιο, αλλά και τα έξοδα συντήρησης και της καθημερινότητας.

Επιστρέφει το 60-70%

Σε κάποιες περιπτώσεις, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν γονείς που μπορούσαν να συνεισφέρουν με κάποιο ποσόν ώστε τα παιδιά τους να συντηρήσουν τον αέρα ανεξαρτησίας που τους παρείχε ένα δικό τους σπίτι. Όμως, καθώς η κρίση δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο, οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των νεαρών αυτής της ηλικιακής ομάδας να επιστρέφει νομοτελειακά στο σπίτι τού μπαμπά και της μαμάς. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, εκτιμάται στο 60-70% και αφορά σε νέους Κρητικούς ηλικίας από 18 έως 25 ετών.

Το κενό στις γκαρσονιέρες ή τα δυάρια, που αποτελούσαν σχεδόν τον κανόνα για τα σπίτια των νέων, καλύπτεται από φοιτητές ή από εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς είναι πολύ συχνό πια το φαινόμενο να εγκαταλείπονται τα μεγαλύτερα και κατά συνέπεια ακριβότερα σπίτια για τα πιο μικρά και άρα πιο φτηνά. Η επιστροφή στο σπίτι δεν αγγίζει ηλικίες πάνω από τα 35, καθώς η πλειονότητα είναι εργαζόμενοι οικογενειάρχες που δύσκολα θα επέστρεφαν στο πατρικό, ειδικά σε χωριά, και επιλέγουν να παλεύουν με την καθημερινότητα μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα ώστε να τα βγάλουν όπως-όπως πέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση της επιστροφής δεν αποτελεί μόνο κρητικό φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό, ενώ παρατηρείται σε αρκετά μεγάλη κλίμακα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο της κρίσης, αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου κατά κανόνα τα εισοδήματα είναι περιορισμένα, αν όχι συρρικνωμένα.

πηγή: neakriti