Πιθανά αντικείμενα του boeing είδε κινεζικό αεροσκάφος-Αγώνας για το «μαύρο κουτί»

10.06

Οι έρευνες για το boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα και καθημερινά έρχονται στο φως νέα δεδομένα, τόσο αναφορικά με τυχόν ευρήματα, όσο και για το τι οδήγησε το αεροσκάφος στην εξαφάνιση.

Οπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, κινεζικό αεροπλάνο που συμμετέχει στις έρευνες εντόπισε «αντικείμενα» στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Iliouchine-76 που έχει σταλεί από τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται με τη συμμετοχή πολλών χωρών.

Το πλήρωμα του κινεζικού αεροσκάφους μεταβίβασε τα νέα δεδομένα στις αυστραλιανές αρχές, καθώς και στο κινεζικό παγοθραυστικό Xuelong, που επίσης βρίσκεται στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένο την ύψιστη προτεραιότητα να εντοπιστεί το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, το Αμερικανικό Ναυτικό επιστρατεύει υψηλής τεχνολογίας ανιχνευτές «μαύρων κουτιών», ούτως ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς η μπαταρία του διαρκεί 30 ημέρες και μετά σταματά να εκπέμπει.

Η συμμετοχή του επονομαζόμενο Towed Pinger Locator θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, εάν αποδειχθεί το πεδίο συντριμμιών από την διεθνή ομάδα ερευνών στον Νότιο Ινδικό, σε μία περιοχή περίπου 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ. έρευνα για το μαύρο κουτί,

«Εάν βρεθούν συντρίμμια θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό, προτού η τελειώσει η μπαταρία του μαύρου κουτιού», δήλωσε ο στρατηγός Chris Budde, του 7ου Στόλου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Η προσοχή και οι πηγές της έρευνας για το Boeing έχουν διαφοροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες από εκεί που είχε εστιαστεί αρχικά και έχει περιοριστεί στην παγωμένη θάλασσα του νότιου Ινδικού Ωκεανού.

Σήμερα, κινεζικά και ιαπωνικά στρατιωτικά αεροπλάνα έχουν ενταχθεί στην διεθνή ομάδα από αέρος έρευνας «χτενίζοντας» την περιοχή.Ενας στόλος κινεζικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του παγοθραυστικού Xuelong, πλέει προς τα νότια.

Ο Αυστραλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας τόνισε τις δυσκολίες της έρευνας. «Υπάρχει τόση μεγάλη θαλάσσια έκταση να ερευνηθεί ίσως ακόμη και για ένα μικροσκοπικό αντικείμενο. Σήμερα αναμένουμε επιδείνωση του καιρού και οι προβλέψεις δεν είναι τόσο καλές, πράγμα που θα φέρει εμπόδια, ωστόσο είμαστε προσηλωμένοι εκεί (σσ.στις έρευνες)», πρόσθεσε.

Δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, Ilyushin IL-76 δύο αυστραλιανά P3 Orions και δύο πολιτικά έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να επιχειρούν. Ενας ακόμη P8 Poseidon του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο ιαπωνικά P3 Orions αναμένεται να απογειωθούν αργότερα εντός της ημέρας.

Στο μικροσκόπιο τα ευρήματα των δορυφόρων
Η Αυστραλία εξετάζει τις εικόνες από τον γαλλικό δορυφόρο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και εικάζεται ότι δείχνουν πιθανά συντρίμμια του boeing και τα οποία κατέγραψε περίπου 850 χιλιόμετρα βόρεια από την περιοχή της έρευνας.

«Εχουμε λάβει μόνο αυτήν την πληροφορία και ακόμη την εξετάζουμε» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Αρχής Ναυτικής Ασφάλειας.

«Τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά σε αυτό το στάδιο εστιάζουμε την έρευνα στην ίδια περιοχή», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Το Σάββατο η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι δορυφόρος της είχε εντοπίσει επιπλέοντα αντικείμενα που πιθανώς να ανήκαν στο αγνοούμενο αεροσκάφος. Μάλιστα, οι διαστάσεις του ενός εξ αυτών ήταν 22 μέτρα μήκος και 13 πλάτος.

Δεν ήταν εύκολο να εξακριβωθεί εύκολα από τις θολές εικόνες, αν τα αντικείμενα αυτά ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν καταγραφεί από την Αυστραλία, ωστόσο η κινεζική φωτογραφία μπορούσε να δείχνει ένα σύνολο μικρότερων αντικειμένω, όπως δήλωσε ένας εκ των στρατιωτικών αξιωματούχων από τις 26 χώρες που συμμετέχουν στην ερευνητική επιχείρηση.

Βοήθεια και από τη NASA
Η NASA ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάμερες υψηλής ανάλυσης στους δορυφόρους και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα αναζητήσει πιθανά σημεία συντριβής στον Ινδικό. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία εξετάζει επίσης αρχειακές εικόνες που έχουν συλλεχθεί από όργανα στους περιβαλλοντικούς δορυφόρους Terra και Aqua.

«Οι δορυφόροι μας και οι κάμερές μας από το διάστημα έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή μακροπρόθεσμων επιστημονικών δεδομένων και την παρατήρηση της Γης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ψάχνουν για το χαμένο αεροπλάνο, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες όσο το δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA, Αλαν Μπιούτελ.

Ν.Δ. (Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ)