Πιθανότατα δημόσιο κτήριο του 4ου π.Χ. αιώνα τα αρχαία στην Χατζημιχάλη Γιάνναρη στα Χανιά

17.18

Η αρχαιολογική σκαπάνη αυτές τις ημέρες αποκαλύπτει στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη πιθανότατα ένα δημόσιο κτήριο της ελληνιστικής εποχής της αρχαίας Κυδωνίας, το οποίο ήταν χτισμένο εκτός των Ενετικών τειχών της πόλης των Χανίων. Τα αρχαία ευρήματα αποκαλύφθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης του δρόμου και τη θέση των εργατών πήραν τεχνίτες και Αρχαιολόγοι.

Η ύπαρξη των αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν γνωστή ούτε στην Αρχαιολογία αλλά ούτε και στον Δήμο Χανίων, αν και γνωρίζουν οι υπηρεσίες ότι κάτω από την πλατεία 1866 εκτείνεται ο οικισμός της Αρχαίας Κυδωνίας.

Σε ότι αφορά στην εκτέλεση των έργων προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθέτηση του αγωγού των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑΧ.

Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας εκτιμά ότι η καθυστέρηση στο έργο θα είναι της τάξης των 20 ημερών, λόγω των αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιολόγοι θα αποτυπώσουν τα ευρήματα στο σημείο, θα τα φωτογραφίσουν και στη συνέχεια θα τα καλύψουν για να προχωρήσει το έργο. Την χρονολογία τους την προσδιορίζουν από τον τρόπο χτισίματος αλλά και από το γεγονός ότι οι Ενετοί γκρέμιζαν ότι έβρισκαν για να φτιάξουν τα τείχη και τα δικά τους κτίσματα.