Πλειστηριασμός στα Χανιά: 49 ιδιοκτησίες σε συγκρότημα κτιρίων στην καρδιά της πόλης

14.21

Ένα μεγάλο “σφυρί” είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει στις 16 Νοεμβρίου, εφόσον βέβαια δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αναστολή των πλειστηριασμών καθώς μεσολαβεί εύλογο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα θα γίνει προσπάθεια για την εκποίηση συνολικά 49 οριζόντιων ιδιοκτησιών, οι οποίες εντοπίζονται σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά της Κρήτης.

Τα 49 ακίνητα αναμένεται να εκποιηθούν σε ξεχωριστούς πλειστηριασμούς με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να πλησιάζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Στις οριζόντιες ιδιοκτησίες περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι με την τιμή εκκίνησης του ακριβότερου ακινήτου να έχει οριστεί στα 896.000 ευρώ και του φθηνότερου στα 7.000 ευρώ. Τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι στρέφονται εναντίον της εταιρείας ΑΝΚΕΡ Τεχνική επισπεύδει η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για οριζόντιες ιδιοκτησίες σε πολυώροφο συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 1.706 τ.μ., και βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Αλ. Παπαναστασίου και 8ης Δεκεμβρίου στην πλατεία Δικαστηρίων. Το Κτήριο ΙΙ, στο οποίο εντοπίζονται οι ιδιοκτησίες, είναι διαμπερές με πρόσωπο επί της οδού 8ης Δεκεμβρίου και αποτελείται από 5 υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους. Οι υπόγειοι χώροι είναι χώροι στάθμευσης, βοηθητικοί και αποθήκες, ενώ το ισόγειο αποτελείται από 4 καταστήματα.

Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος απαρτίζονται από οριζόντιες ιδιοκτησίες με χρήση γραφείων, ο τρίτος όροφος από ένα γραφείο και 2 διαμερίσματα και ο τέταρτος από ένα γραφείο και ένα διαμέρισμα. Το συγκρότημα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 2007, ενώ έτος αποπεράτωσης θεωρείται ότι είναι το 2009. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, το οικοδόμημα είναι σύμμικτης κατασκευής καθώς ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και μέταλλο με κουφώματα αλουμινίου νέας γενιάς, ενώ έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του.

“Η ποιότητα κατασκευής του κρίνεται πολύ καλή, ωστόσο μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αρκετά από τα καταστήματα-γραφεία παραμένουν κενά”, αναφέρει χαρακτηριστικά η τεχνική έκθεση. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, σημειώνεται ότι η περιοχή του ακινήτου είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες και προνομιούχες της πόλης των Χανίων και ενδείκνυται για επαγγελματική και οικιστική χρήση, με τις εμπορικές αξίες να κυμαίνονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Το περιβάλλον είναι καθαρά αστικό, με πυκνή δόμηση και καλή ρυμοτομία.

Οι χρήσεις γης που επικρατούν είναι οικιστική στις εσωτερικές οδούς και μικτή (οικιστική, επαγγελματική)επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και γύρω από την Πλατεία Δικαστηρίων. Στην περιοχή εντοπίζονται και νεοκλασικά κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ενώ εξυπηρετείται από το δίκτυο αστικής συγκοινωνίας και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κεντρικά σημεία.

Σύμφωνα με την έρευνα της κτηματαγοράς επισημαίνεται ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών αγοράς, οι πράξεις έχουν μειωθεί και οι αξίες των ακινήτων παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2010, ενώ τους τελευταίους μήνες παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης της αγοράς των ακινήτων.

Πηγή: Capital