Πλήρες γάλα vs. γάλα με χαμηλά λιπαρά: Τι είναι καλύτερο για την καρδιά;

19.28

Αντικρουόμενα είναι τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών που αφορούν στην κατανάλωση γάλακτος με πλήρη και με λίγα λιπαρά και κατ’ επέκταση και οι συστάσεις των ειδικών για το ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία.

Οι πιο πρόσφατες διατροφικές συστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν υποδείξει μια «προτίμηση» προς το γάλα με χαμηλά λιπαρά, όμως αυτό είναι πολύ πιθανό σύντομα να αλλάξει με την ανακοίνωση των νέων συστάσεων, οι οποίες αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα έχουν υποδείξει ότι οι πλήρεις τροφές που παρέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών είναι πιο υγιεινές από τις εκδοχές όμοιων προϊόντων με λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα παρέχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά (5 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά). Αντιθέτως, το γάλα με μόλις 1% λιπαρά παρέχει περίπου 100 θερμίδες και 2,5 γραμμάρια λιπαρά, ενώ το γάλα χωρίς λιπαρά παρέχει 80 θερμίδες και μόλις 0,5 γραμμάρια λιπαρά, ποσότητα που θεωρείται αμελητέα.

Οι προαναφερθείσες διαφωνίες ως προς την κατανάλωση λιπαρών προέρχονται από την αβεβαιότητα των ειδικών όσον αφορά το ρόλο των κορεσμένων λιπαρών στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας.

«Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», επισημαίνει ο καρδιολόγος Dariush Mozaffarian του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ταφτς.

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τα αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, την υπέρταση και εν τέλει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, τα οφέλη της μείωσης ή της διακοπής της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών δεν έχει αποδειχθεί ποτέ στο πλαίσιο διαχρονικής, διπλά τυχαιοποιημένης, δημοσιευμένης σε επίσημο επιστημονικό περιοδικό μελέτης, καθώς αυτή η μέθοδος έρευνας θεωρείται η πιο αξιόπιστη ώστε να αποτελέσει τη βάση για επίσημες συστάσεις.

Από την άλλη, μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές έχουν παράσχει σημαντικά δεδομένα που να καθοδηγούν τις συστάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή υπέρ του πλήρους γάλακτος.

«Όλο και περισσότερα είναι τα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά συνδέονται με το μειωμένο λίπος στο σώμα», δηλώνει ο Greg Miller, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών. «Υπάρχουν πιθανώς στο γάλα βιοενεργά συστατικά που προωθούν την αξιοποίηση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας αντί να αποθηκεύεται στο σώμα».

onmed.gr