ΥΠΟΙΚ: Θα δώσουμε στα τεχνικά κλιμάκια τα στοιχεία που χρειάζονται

13.00
Με την ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πλήρως την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ουσιαστικά καλωσορίζει τον κατάλογο με τις πληροφορίες που ετοιμάζουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων – Προφανής η προσπάθεια να εναρμονιστεί το υπουργείο με τις νυχτερινές αποφάσεις στις Βρυξέλλες
 
Ως μία κίνηση ευθυγράμμισης της ελληνικής κυβέρνησης με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες θεωρείται η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία ρητά αναφέρεται ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στο αίτημα των δανειστών να παρασχεθούν πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. 
 
 
Με αποκορύφωμα την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της προηγούμενης Τρίτης όπου ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς και γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το Reuters η στάση αυτή της ελληνικής πλευράς που αρνήθηκε να ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων εξόργισε τους δανειστές. 
 
Το θέμα της αλληλοενημέρωσης και της παροχής στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών τέθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής των κυρίων Τσίπρα, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ με την κυρία Μέρκελ που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής όπου και συμφωνήθηκε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώνει τους δανειστές. 
 
«Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα» αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες.
 
Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε δελτίο Τύπου στο οποίο το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει πλήρως τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόθεση των τεχνικών κλιμακίων να συντάξουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. Επι της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών «καλωσορίζει» τις τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται αν οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν στην Αθήνα θα γίνουν πάλι σε ξενοδοχεία ή στο υπουργείο Οικονομικών. 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται σαν… τρίτος στη συζήτηση της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους δανειστές αφού όπως αναφέρεται «το υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε…».
 
 
Συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων
 
Δελτίο Τύπου 
Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά.
Discussions with the Technical Teams
 
 
We have learned that the technical teams are preparing a detailed list of their requirements for fact-finding about the operations of the Greek government and plans for ongoing reforms. This is a constructive development, which the Ministry of Finance welcomes, as it will bring clarity to the Brussels Group deliberations and allow them to proceed in an orderly and effective way, consistent with the February 20th agreements. We look forward to receiving the document when it is ready, and will review and respond to it in the same constructive spirit. 

protothema.gr