Ποια είναι η καλύτερη εποχή να «πιάσετε» παιδί

16.43

Τα καλά γονίδια και οι υγιεινές συνήθειες είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το ύψος αλλά και την πορεία της υγείας μας ως ενήλικες, φαίνεται όμως πως σημαντικό ρόλο παίζει και η… τύχη!

Περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πι ο ψηλοί και να ζήσουν περισσότερα χρόνια με καλή υγεία έχουν όσοι γεννιούνται συγκεκριμένους μήνες του έτους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Heliyon.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται το καλοκαίρι έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος και είναι γενικότερα πιο υγιείς σε σχέση με όσους γεννιούνται το χειμώνα.

Συνεπώς, η καλύτερη εποχή για να «πιάσει» παιδί μια γυναίκα φαίνεται να είναι το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Τζον Πέρι, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 450.000 άνδρες και γυναίκες.

Η στατιστική ανάλυση υπέδειξε ότι όσα παιδιά γεννήθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο -άρα η σύλληψή τους έγινε το φθινόπωρο- είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος στη γέννα και αργότερα έγιναν ψηλότερα ως ενήλικες.

Η μελέτη επίσης δείχνει ότι τα κορίτσια που γεννιούνται το καλοκαίρι αρχίζουν να έχουν περίοδο ελαφρώς αργότερα, μια ένδειξη για καλύτερη υγεία ως ενήλικες.

Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει αξιόπιστα την έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια με την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Τα κορίτσια που έχουν αρκετά πρόωρη περίοδο κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την ημερομηνία γέννησης με το ύψος έχει πιθανώς να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πόση βιταμίνη D παίρνει το μωρό στην κοιλιά της μητέρας του, ανάλογα με την περίοδο της κύησης. Η γυναίκα που είναι έγκυος την άνοιξη και το καλοκαίρι απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυτό αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό της.

Η βιταμίνη D βοηθά στην υγεία και στην ανάπτυξη των οστών, ενώ θεωρείται ότι επίσης δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου, του διαβήτη, της πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων παθήσεων. Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι όσοι γεννιούνται τον Νοέμβριο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με όσους γεννιούνται τον Μάιο.

Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει εξάλλου ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα.

onmed.gr