Ποια είναι η σωστή χρήση του προφυλακτικού;

16.12

Η λίμπιντο ανεβαίνει και η λογική φεύγει; Απαγορεύεται! Τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν αξίζει μια νύχτα απόλαυσης για μια ζωή ταλαιπωρία. Άρα, το προφυλακτικό επιβάλλεται. Ναι;
 
Αυτά τα “τον ξέρω χρόνια / είναι καλό παιδί / δεν φαίνεται ρεμάλι” δεν ισχύουν. Στους καιρούς που ζούμε οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες. Και το προφυλακτικό είναι η πιο βολική και εύκολη λύση. Για να σε προστατέψει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
 
Μια ελαστική θήκη από Latex ή πολυουρεθάνη που αρκεί για να σε προστατέψει και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς…
 
Τα προφυλακτικά έχουν ημερομηνία λήξεως. Μην ξεχνάς να την τσεκάρεις πριν τη χρήση του. Καθώς και αν υπάρχει η σφραγίδα CE στη συσκευασία.

-Σιγουρέψου ότι η συσκευασία είναι σε καλή κατάσταση.

-Τσέκαρε αν είναι ηλεκτρονικά ελεγμένα.

-Μην τα βάζεις στις τσέπες σου ή στο πορτοφόλι σου. Τα προφυλακτικά πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία όπου αποκλείεται να καταστραφούν από την τριβή.

-Δεν πρέπει να τα αφήνεις σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να τα χτυπάει ο ήλιος. Μην τα αφήνεις κοντά στην τηλεόραση, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή οπουδήποτε έχει πολύ ζέστη γιατί καταστρέφονται.

-Όταν το ανοίξεις, κάντο προσεκτικά με το χέρι σου. Μην ανοίγεις τη συσκευασία του με τα δόντια σου ή διάφορα αιχμηρά αντικείμενα.

-Ποτέ μην χρησιμοποιείς το προφυλακτικό για δεύτερη φορά.

-Η προφύλαξη είναι προσωπική ευθύνη και όχι ανδρική υπόθεση. Καλό είναι λοιπόν να έχεις πάντα ένα προφυλακτικό μαζί σου και να μην βασίζεσαι στον άλλον. Ούτε να το διαπραγματεύεσαι.

-Δεν είναι προσβλητικό να πας να αγοράσεις προφυλακτικά, το αντίθετο μάλιστα. Υποδηλώνει ωριμότητα και σεβασμό στον εαυτό σου. Κανείς δεν θα σε κακοχαρακτηρίσει. Κι αν το κάνει… δεν σε αφορά (όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα). Η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

-Χρησιμοποίησε προφυλακτικό σε κάθε επαφή σου.

-Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, πρέπει να είναι με βάση το νερό. Η βαζελίνη, οι κρέμες σώματος κλπ καταστρέφουν το προφυλακτικό.

-Καλό είναι να αποφεύγεις να τα αγοράζεις από περίπτερα -μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ήλιο, στη ζέστη και να υπάρχουν εκεί πολύ καιρό. Προτίμησε τα φαρμακεία.

-Το να αγοράζουμε προφυλακτικά δείχνει υπευθυνότητα.

-Ένα καλό προφυλακτικό προσφέρει 97% προστασία αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Πάντα όμως υπάρχουν και τα απρόοπτα (π.χ. να σκιστεί), οπότε προσοχή.

-Καλό είναι να αγοράζεις μάρκες προφυλακτικών που γνωρίζεις. Μην εμπιστεύεσαι κάποιο προϊόν που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ. Μην παρασύρεσαι από τη γεύση ή την εμφάνισή του. Η προστασία είναι το ζητούμενο.