Ποια είναι τα φαβορί για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Πέτρας κ Χερρονήσου

06.52

Τρέχουν πλέον οι εξελίξεις για την εκλογή του νέου επισκόπου Πέτρας. Αφού περάσουν λίγες μέρες από την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Πέτρας θα ξεκινήσουν και οι πρώτες συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση και την πλήρωση της χηρεύουσας Επισκοπής στη Νεάπολη. Αν και αυτή τη στιγμή είναι κάπως πρόωρο να έχει κανένας ξεκάθαρη εικόνα του τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και τις επιλογές που θα κάνει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης δύο στοιχεία είναι βέβαια:

-Ο νέος ιεράρχης θα επιλεγεί και πάλι από τους κόλπους της κρητικής εκκλησίας ως είθισται τις τελευταίες δεκαετίες

-Η όποια επιλογή γίνει τώρα θα έχει στραμμένο το…βλέμμα της στο Αρχιεπισκοπικό όποτε και εάν τεθεί αυτό. Δεν θα είναι άσχετη δηλαδή με την μελλοντική εκλογή του Κρήτης αφού λογικό και ανθρώπινο είναι να γίνουν συνεννοήσεις, συμφωνίες που θα έχουν αντίκρυσμα στο μέλλον.

Θα μπορούσε να προστεθεί φυσικά και το γεγονός ότι σε κάθε εκλογή υπάρχουν φαβορί και ?αουτσάιντερ?, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό σε μια τέτοια διαδικασία αν και οι όποιοι ισχυροί προκύπτουν από την ίδια τη ζωή κι όχι από εκτιμήσεις.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υφίστανται περιορισμοί για την εκκλησία να προχωρήσει σε πλήρωση της χηρεύουσας μητρόπολης εάν δεν περάσει ένα χρονικό διάστημα από την εκδημία ενός μητροπολίτη π.χ 40 ημέρες. Σε πρόσφατες περιπτώσεις η διαδοχή έγινε και στις 20-25 μέρες. Αυτό περισσότερο εξαρτάται από τις διαδικασίες, το ?θολό? ή όχι τοπίο και την πληθώρα των υποψηφίων.

Ειδικά στην περίπτωση της μητρόπολης Πέτρας επειδή και ο εκλιπών ιεράρχης απουσίαζε από τα καθήκοντά του αρκετό καιρό λόγω της ασθένειας είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια σχετική επίσπευση. Αλλωστε και τοποτηρητής ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος που δεν προλαβαίνει να είναι παντού με τόσο βεβαρυμένο πρόγραμμα που έχει.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας, λοιπόν, αναμένεται και να ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις και επαφές. Οι άτυπες συναντήσεις που συνήθως γίνονται πριν από κάθε εκλογή. Αυτές θα δείξουν προς τα που κινείται το πράγμα…

Οι πιο πιθανοί

Ωστόσο, στους κόλπους της εκκλησίας συζητούνται τα πρώτα ονόματα, υπάρχουν και ισχυρές προσωπικότητες που φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις σε αυτή την ιδιότυπη κούρσα.

Ξεκάθαρο , λοιπόν, ότι έχει ισχυρό προβάδισμα έχει ο πρωτοσύγγελος της μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλος Διαμαντάκης ο οποίος είναι και το τελευταίο διάστημα και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Ο πατήρ Κύριλλος , που ειναι μια ισχυρή προσωπικότητα της τοπικής Εκκλησίας και κατάγεται από τις Ασίτες, από όπου κι αν έχει περάσει η καλή του φήμη τον συνοδεύει. Εκκλησιασικά, αλλά και σε επίπεδο ήθους ξεχωρίζει και στο πρόσωπό του συγκεντρώνει και την εκτίμηση των περισσοτέρων συνοδικών.

Εντονα ακούγεται και το όνομα του πρωτοσύγγελους της Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ.Μεθόδιου Βερνιδάκη ο οποίος χαρακτηρίζεται για την μετριοπάθειά του, τη δουλειά που κάνει και μάλιστα αθόρυβα. Στον «κατάλογο» των ονομάτων που ακούγονται έχει επίσης προστεθεί και το όνομα του ηγουμένου της μονής Επανωσήφη κ.Βαρθολομαίου.

Επίσης ακούγεται το όνομα του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Πέτρας κ.Τίτου Ταμπακάκη ο οποίος θεωρείται εξελίξιμος, είναι ντόπιος και με καλά στοιχεία ιεροσύνης. Ωστόσο, θεωρείται ακόμη πολύ νέος…

Τι θα κάνουν οι συνοδικοί; Δεν ειναι εύκολο να πει κανένας, αλλά φαίνεται ότι ένα μικρό προβάδισμα το έχει ο Κύριλλος. Ο Κυδωνίας και ο Ιεραπύτνης είναι σίγουρα μεταξύ των υποστηρικτών του, ενώ και  ο αγιος Κρήτης πιθανώτατα να στραφεί προς εκείνον. Το γεγονός, λέγεται, ότι τον κάλεσε να είναι παρών στην λειτουργία πριν την κηδεία του Νεκταρίου μπορεί να υποδηλώνει και κάτι παραπάνω.

Παρόλα αυτά εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι το «κλειδί» για την εκλογή κρατούν 3 μητροπολίτες από το νεώτερο αίμα της εκκλησίας που έχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και κριτήρια: ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, ο Ρεθύμνης Ευγένιος και ο Γορτύνης Μακάριος. Εάν οι 3 ομονοήσουν θα κρίνουν και την εκλογή η οποία επαναλαμβάνουμε θα έχει χαρακτηριστικά και μελλοντικών επιλογών.

Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες αυτές είναι εκτιμήσεις και κανένας δεν παίρνει θέση δημόσια, άλλωστε όλοι θα ψηφίσουν στην Σύνοδο για τον εκλεκτό τους ο οποίος και θα ηγηθεί της μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου.

πηγη: cretalive

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com