Ποιες αποκρατικοποιήσεις προχωρούν

19.49

Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή υπάρχει ανάδοχος, θα προχωρήσουν αλλά με κατεύθυνση την μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και την ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού στα κοινοπρακτικά σχήματα παραχώρησης του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, όσες ιδιωτικοποιησεις βρίσκονται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα επαναξεταστούν πλήρως.

Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από τη σύσκεψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Ν. Βαλαβάνη.

Η κατεύθυνση αυτή συνάδει με όσα αναφέρει η πρόσφατη λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με την οποία:

-όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ

-η διαδικασία αποκρατικοποίησης όπου έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί

Ωστόσο, κοινός παρονομαστής παραμένει η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να ενισχύσει τη συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ως αποτέλεσμα και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport-Slentel) ύψους 1,2 δισ., του Ελληνικού (με ανάδοχο την Lamda Development) ύψους 915 εκατ. ευρώ και της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος (με τον ΟΠΑΠ ανάδοχο) ύψους 40 εκατ. δεν θα σταματήσουν. Ωστόσο, το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη από την διαδικασία της παραχώρησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, υπό αναθεώρηση "εκ θεμελίων" αναμένεται να τεθούν η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή:www.capital.gr