Ποιες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον Έμπολα

15.13
Στο 75% οι πιθανότητες να εμφανιστεί κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στη Γαλλία μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ποσοστό που ανέρχεται στο 50% στην περίπτωση της Βρετανίας
 
Την «πόρτα» της Ευρώπης αναμένεται να κτυπήσει έως το τέλος του μήνα ο Έμπολα, καθώς, έρευνα των ειδικών δείχνει ότι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να φθάσει ο ιός τις επόμενες ημέρες έως την Γαλλία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με το Reuters, επιστήμονες που μελέτησαν στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και τα αεροπορικά ταξίδια, προέβλεψαν ότι, έως την 24η Οκτωβρίου, υπάρχουν 75% πιθανότητες να εμφανιστεί κρούσμα του ιού Έμπολα στη Γαλλία και 50% να φθάσει το ίδιο χρονικό διάστημα στη Βρετανία.
  
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Current Outbreaks», βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία. 
Ήδη πάντως, πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τς πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν οι πτήσεις, για παράδειγμα κατά 80%, τότε οι πιθανότητες να μεταφερθεί ένα κρούσμα του Έμπολα στις δύο αυτές ευρωπαικές χώρες, παραμένουν σημαντικές (στη Γαλλία, 25% και στην Βρετανία 15%).  
 
Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.
   
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η χώρα του Φρανσουά Ολάντ κινδυνεύει περισσότερο διότι, οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει καθώς αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως,οι Βρυξέλλες, όπου ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν παρέμεινε επί επτά ώρες μέχρι να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών που θα τον μετέφερε έως την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν λιγότερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
  
Στις ΗΠΑ,σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος. 
  
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν, ο Τόμας Έρικ Ντάνκα, ο πρώτος ασθενής του Εμπολα σε αμερικανικό έδαφος, βρίσκεται από το Σάββατο σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έχει λάβει ακόμη το πειραματικό φάρμακο για τον ιό.
«Ο άνδρας στο Ντάλας, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, είναι ο μόνος ασθενής στον οποίο έχει εκδηλωθεί ο Έμπολα στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα», τόνισε ο Φρίντεν, μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. Ο Φρίντεν πρόσθεσε ακόμα ότι στις περιοχές των χωρών της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα, όπου ο ιός έχει στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 3.400 άτομα, η επιδημία εξαπλώνεται με τέτοια ταχύτητα που είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι αρχές. 
 
Από την πλευρά του,πάντως,εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ιός είναι αδύνατον να εξαπλωθεί ευρέως στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές αναζητούν έναν άστεγο που πιθανότητα ήρθε σε επαφή με τον Ντάνκαν και δεν είναι μεταξύ των δέκα ατόμων που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.
  
Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν που προσεβλήθη από τον Έμπολα, έφθασε στο Ντάλας από τη Λιβερία πριν από δύο εβδομάδες εγείροντας έντονη ανησυχία στις αμερικανικές αρχές ότι η χειρότερη επιδημία του ιού ενδέχεται να εξαπλωθεί πέραν της δυτικής Αφρικής, όπου ξέσπασε τον Μάρτιο.
 
Στις ΗΠΑ, ανάμεσα στα δέκα άτομα που έχουν τεθεί σε καραντίνα είναι και η σύντροφος του ασθενούς με την οποία έχουν αποκτήσει ένα αγοράκι. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το ζευγάρι ετοιμαζόταν να περάσει βέρες για να επισημοποιήσει την σχέση του. 

protothema.gr