Ποιες παθήσεις προλαμβάνετε αν συνδυάζετε αυτές τις τροφές

13.43

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση υγιούς βάρους και κυρίως την πρόληψη σοβαρών παθήσεων.

Υπάρχουν όμως τροφές που αν και πολύ ωφέλιμες όταν καταναλώνονται μεμονωμένα, τα οφέλη τους μεγιστοποιούνται όταν συνδυαστούν με άλλες τροφές.

Δείτε παρακάτω συνδυασμούς τροφών που προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες, σας γεμίζουν ενέργεια και συμβάλλουν στη γενική υγεία.

Μήλα & σμέουρα για τον καρκίνο: Μελέτη έδειξε ότι το αντιοξειδωτικό ελλαγικό οξύ που υπάρχει στα σμέουρα, τα ρόδια, τα καρύδια και τα βακίνια, ενίσχυσε τη δράση της κουερσετίνης, του φλαβανοειδούς που βρίσκεται στα μήλα, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια και το φαγόπυρο. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες σε φρούτα και λαχανικά και υποστηρίζουν ότι λειτουργούν καλύτερα σε ζεύγη ή ομάδες.

Κρεμμύδια & ρεβίθια για ενέργεια: Μελέτη του 2010 ανακάλυψε ότι οι θειικές ενώσεις που υπάρχουν στα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πράσα βοηθούν στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου από τα όσπρια και τα δημητριακά. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και η έλλειψή του προκαλεί κούραση και σύγχυση.

Πράσινο τσάι & λεμόνι για περισσότερα αντιοξειδωτικά: Οι κατεχίνες είναι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue, προσθέτοντας λίγο χυμό εσπεριδοειδών στο πράσινο τσάι, μειώνετε την καταστροφή των κατεχινών στο πεπτικό και ενισχύετε την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Σολομός & σουσάμι για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη D. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου μείωσαν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κατά 30-40%. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Κρασί & ψάρι για την απορρόφηση των ωμέγα-3: Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ποτήρι κρασί καθημερινά, είχαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια , όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες. Οι καρδιοπροστατευτικές πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά του κρασιού, πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απορρόφηση των καλών λιπαρών.

Πηγή: Reader's digest