Ποιες τροφές δίνουν την περισσότερη βιταμίνη Ε;

11.03

Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται επάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης για να λειτουργήσει σωστά. Σε περίπτωση έλλειψης το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αντισταθεί στις λοιμώξεις, η όραση επιδεινώνεται και το μυϊκό σύστημα αποδυναμώνεται.

Ευτυχώς, η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε ευρύ φάσμα τροφών, επομένως είναι αρκετά εύκολο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Για τους περισσότερους ενήλικες, επαρκής θεωρείται μια πρόσληψη της τάξης των 15 mg καθημερινά.

 Παρακάτω  θα δείτε τις τροφές που παρέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε.

1.Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Αν δεν σου αρέσουν στη γεύση μπορείς πολύ εύκολα να αντικαταστήσεις με γάλα αμυγδάλου. Πάντως σίγουρα το καλύτερο για εσένα θα είναι να τα καταναλώσεις ωμά.

2.Ηλιόσποροι
Μπορείς γενικά να καταναλώνεις σπόρους που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, όπως οι ηλιόσποροι, η κολοκύθα και το σουσάμι. Στην ουσία, τρώγοντας μόνο το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορους παίρνεις το 90,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

3.Σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να μην είναι το πρώτο λαχανικό που θα προσθέσεις στη σαλάτα σου όμως θα έπρεπε, αφού είναι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Ε. Μόλις ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι σου παρέχει με περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σου στην εν λόγω βιταμίνη.

4.Αβοκάντο
Γενικότερα, ξέρουμε πως δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο στη μεσογειακή διατροφή μας, όμως αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες και πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε. Μάλιστα, είναι πανεύκολο να το ενσωματώσεις στη διατροφή σου, αφού μπορείς να προσθέσεις φέτες αβοκάντο στη σαλάτα σου ή στα σάντουιτς σου!

5.Φουντούκια
Τα φουντούκια μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας. Τρώγοντας μια μικρή ποσότητα μπορείς να καλύψεις περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Ε.

6.Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα τρόφιμα αποτοξίνωσης, αλλά αποτελεί επίσης και μια από τις πιο υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Μόλις ένα φλιτζάνι μπρόκολο θα σου δώσει το 4% των ημερήσιων αναγκών σου, ποσοστό χαμηλότερο από τα υπόλοιπα τρόφιμα της λίστας, όμως σίγουρα είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να φας καθημερινά.

7.Ελιές
Από το απλό ελαιόλαδο ως τον καρπό της ελιάς, προσθέτοντας αυτήν την εξαιρετική τροφή στη διατροφή σου καταφέρνεις να καλύψεις ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής σου ανάγκης για βιταμίνη Ε. Ένα φλιτζάνι ελιές μπορεί να σου δώσει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, φρόντισε όμως να μην το παρακάνεις με το λάδι στα φαγητά σου.

8.Μαϊντανός
Ο μαϊντανός αποτελεί ένα εξαιρετικό μυρωδικό που μπορεί να δώσει τέλεια γεύση στα φαγητά σου, αλλά ταυτόχρονα και να σε γεμίσει με θρεπτικές ουσίες, ανάμεσα σε αυτές και η βιταμίνη Ε. Δοκίμασε να προσθέσεις φρέσκο μαϊντανό σε σαλάτες και διάφορα πιάτα. Ο ξερός μαϊντανός θα σου παρέχει επίσης μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης, όμως όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο.

9. Ψάρια
Τα ψάρια είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία είναι και η βιταμίνη Ε. Αν θελήσεις να εμπλουτίσεις τον οργανισμό με αυτή τη βιταμίνη μέσω αυτής της τροφής, προτίμησε κυρίως ψάρια όπως η πέστροφα, ο σολομός και η ρέγγα.

 

Πηγή: Healthline