Ποιος φταίει που δεν «κυνηγάμε» την προώθηση της φέτας;

13.30

Ο οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν τήρησε την προθεσμία υπογραφής σύμβασης για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες που έληξε στις 13 Μαΐου. Έτσι φαίνεται πως χάνονται 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα για την προώθηση εθνικών προϊόντων, καθώς ζητούσαν συνεχώς παρατάσεις και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου,  ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ του οργανισμού, πράγμα που έγινε.
 
Παράταση στην παράταση ζητούσαν οι υπάλληλοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα για να ολοκληρώσουν τον Φάκελο για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, αλλά δεν πρόλαβαν και έτσι η προθεσμία έληξε στις 13 Μαΐου. Το αποτέλεσμα η χώρα μας να πει αντίο σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση του προϊόντος.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου,  ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα, τις οποίες έλαβε και έκανε δεκτές, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να μη χαθεί το πρόγραμμα.
 
Η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «στα δημοσιεύματα για τα προγράμματα προώθησης της Φέτας δεν απαντήσαμε άμεσα, διότι οι διαγωνισμοί βρίσκονταν σε εξέλιξη και σε κρίσιμη φάση σε σχέση με τις, έτσι κι αλλιώς, ασφυκτικές ημερομηνίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους» συμπληρώνοντας πως «μπορούμε τώρα να αναφερθούμε στα ζητήματα τα οποία τέθηκαν με αρκετά σαφή τρόπο και με σκοπό να επανέλθουμε αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρθηκε και στη συμφωνία CETA (Ε.Ε. – Καναδά) και Ν. Αφρικής όπου κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η φέτα.
 
Οι εξαγωγείς ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να ανεβάσουν ρυθμούς βοηθώντας ουσιαστικά τους επιχειρηματίες.