Υπογραφή συμβάσεων ύψους 1,5 εκ. ευρώ για οδικά έργα στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου

16.36
Δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ για έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία των δημάρχων Ζαχαρία Καλογεράκη και Κώστα Μαμουλάκη. Τα έργα οδοποιίας που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αφορούν συγκεκριμένα τη «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ» με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, , και  «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» στο δήμο Μαλεβιζίου (περιοχή Αμμουδάρας)  προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ. Τα έργα στο δήμο Μινώα Πεδιάδας θα γίνουν από την κατασκευαστική κοινοπραξία «Γλακουσάκης Μιχάλης-Μαργαριτσανάκης Γιώργος» και στο δήμο Μαλεβιζίου από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΕ». 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την υπογραφή των σημερινών συμβάσεων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί συνεχίζουμε τις βελτιώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Μια τέτοια βελτίωση είναι ο δρόμος Καστέλι-Χερσόνησος, και παρά την καθυστέρηση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε για να γίνει μια σημαντική παρέμβαση-βελτίωση. Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών», ενώ για την σύμβαση έργου στην Αμμουδάρα επεσήμανε: «Πρόκειται επίσης για μια σημαντική σύμβαση στο δήμο Μαλεβιζίου, που αφορά ασφαλτικά έργα στην περιοχή της Αμμουδάρας. Είναι μια χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί επί Υπουργείας Χρυσοχοίδη και σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για να υλοποιήσουμε και αυτό το έργο που θα αναβαθμίσει την συγκεκριμένη τουριστική περιοχή αλλά και τον δήμο ευρύτερα». 
Ο δήμαρχος του δήμου Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης δήλωσε: «Μια χρηματοδότηση που «τρέχει» από τις αρχές του 2012, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα καθυστέρησαν την υπογραφή της σύμβασης. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ολοκλήρωσαν την μελέτη και δρομολόγησαν την διαδικασία υπογραφής της σύμβασης. Είναι ένας δρόμος ο οποίος έχει εγκαταληφθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναμενόμενης κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Ελπίζω και εύχομαι η υπογραφή της σύμβασης και η ανακατασκευή του έργου να μην σημαίνει ότι ακυρώνεται και το νέο αεροδρόμιο». 
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε: «Μετά από μια πολύμηνη δικαστική διαδικασία επιτέλους υπογράφεται σήμερα η σύμβαση για το δρόμο Καστέλλι-Χερσόνησος. Οδικός Άξονας που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δήμου Μινώα ,Βιάννου και όχι μόνο. Συνδέει την ενδοχώρα με το παραλιακό μέτωπο, έχοντας διαρκώς τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Για αυτούς  τους λόγους και ήταν μεγάλη ανάγκη αναβάθμισής του». 
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης δήλωσε: «Το έργο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, στον τουρισμό του δήμου μας στην περιοχή της Αμμουδάρας. Το έργο αφορά το κεντρικό δρόμο της Αμμουδάρας που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Θα κατασκευαστεί νέος ασφαλτικός τάπητας που θα δώσει μια μεγάλη ώθηση και «ανάσα» στον τουρισμό μας που είναι η «βιομηχανία» του δήμου μας. Παράλληλα με εργολαβία του δήμου μας φτιάχνουμε και τα πεζοδρόμια για να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα. Επίσης έχουμε και άλλα σημεία ασφαλτικών έργων όπως στο κεντρικό δρόμο Γαζίου, στην συμβολή με τον ΒΟΑΚ». 
Στις υπογραφές των δυο συμβάσεων στην Περιφέρεια το παρόν έδωσαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, τα στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων Περιφέρειας Κρήτης Κέτη Ιερωνυμάκη και Χρυσούλα Μελισσουργάκη, και από τον δήμο Μαλεβιζίου: οι αντιδήμαρχοι Μανόλης Σαμόλης, Γιώργος Βαλτζάκης, Άρης Σαλούστρος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Φίλιππας Σαββάκης, ο πρόεδρος ΔΟΚΑΠΑΜ Γιώργος Μαρκατάτος, και ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΜ Γιώργος Αεράκης.
 Τεχνικά στοιχεία των έργων: 
«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ» 
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατά τμήματα βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας) της ΕΟ 92 Καστέλι – Χερσόνησος σε συνολικό μήκος 3.758μ.μ.
Οι εργασίες συντήρησης θα είναι :
Φρεζάρισμα ασφαλτικών οδοστρωμάτων

Διάστρωση αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης

Αποκαταστάσεις οπών οδοστρώματος

Αποκατάσταση – πλήρωση ρωγμών οδοστρώματος

Διαμόρφωση σταγόνων ισόπεδων κόμβων

Καθαρισμός – μόρφωση τριγωνικών τάφρων
Κλαδοκοπές για αύξηση ορατότητας
Αποξήλωση παλαιών και τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας
Αντικατάσταση – αποξήλωση – μετακίνηση – επανεγκατάσταση πινακίδων σήμανσης
Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος
Διαγράμμιση οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή 
Καθαίρεση διαφημιστικών πινακίδων
 
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ»
Η μελέτη προβλέπει να  γίνουν εργασίες συντήρησης τμηματικά στις παρακάτω δημοτικές οδούς :
– Στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο τμήμα από τον Ξηροπόταμο έως το Γαζανό ποταμό
-Στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο εντός οικισμού τμήμα και
-Στην οδό Γεννηματά ανατολικά του οικισμού Αγ.Μαρίνα.