Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Ανθρωπιστικό κομβόι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω

13.31

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η πόλη της Μαριούπολης στην νοτιοανατολική Ουκρανία καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα έχει πλέον εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα.

Αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην υπό πολιορκία ουκρανική πόλη της Μαριούπολης αναγκάστηκε να κάνει αναστροφή εξαιτίας των συγκρούσεων.

Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανέφερε πως συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων.

“Βόμβες χτυπούν σπίτια”, ανέφεραν μέλη του δημοτιού συμβουλίου σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Η πόλη εδώ και πολλές μέρες, βρίσκεται αποκλεισμένη χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

Εσκεμμένα εμποδίζει η Μόσχα την εκκένωση αμάχων από την Μαριούπολη

Η Ρωσία εσκεμμένα εμποδίζει την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη, επειδή δεν κατάφερε να καταλάβει το στρατηγικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε την ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Oleksiy Arestovych.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους επιμένοντας πως ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας το πρωί στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε νέα 24ωρη εκεχειρία και διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου ειδικά για την Μαριούπολη.

Η συνάντηση ωστόσο απέβη άκαρπη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει πως “η ειδική επιχείρηση” συνεχίζεται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη - Ανθρωπιστικό κομβόι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω

Φωτογραφία από το παιδιατρικό νοσοκομείο της Μαριούπολης μετά τον καταγγελλόμενο από τις ουκρανικές αρχές βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη 9/3.

Αναφορικά δε με τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν, η ρωσική θέση είναι πως το περιστατικό ερευνάται αλλά και πως αφού οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

Βομβαρδισμοί και στην πόλη Ζιτομίρ στην βορειοδυτική Ουκρανία

Ο δήμαρχος της πόλης Ζιτομίρ δήλωσε ότι ένα ιδιωτικό κτίριο, μια μονάδα παραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας και δύο νοσοκομεία χτυπήθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Πλάνα δείχνει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο να πετά πάνω από το κεφάλι και να ακολουθείται από εκρήξεις. Ο δήμαρχος, Serhii Sukhomlyn, είπε ότι δεν υπάρχουν γνωστοί τραυματισμοί.

Πηγή:Newsit