Η πολιτική αστάθεια τραντάζει τις αγορές

09.41

Η επικείμενη πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο αλλά και η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα όπως αυτή προκύπτει και από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις οι οποίες «δείχνουν» αδυναμία συγκρότησης ισχυρής κυβέρνησης- οδήγησαν χθες σε… μίνι κραχ το Χρηματιστήριο Αθηνών, συντηρώντας την πτωτική πορεία του τελευταίου τετραμήνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 948,21 μονάδες, με πτώση της τάξης του 5,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομόλογου ξεπέρασε το 7%.

Το κακό, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις χθεσινές πιέσεις, αλλά κυρίως στις προοπτικές που υπάρχουν, καθώς οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η γενικότερη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, τόσο σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό της χώρας όσο και σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οποιονδήποτε δυνητικό επενδυτή.

Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, τουλάχιστον, η Citi αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα για τις μετοχές λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου, ενώ κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα μας τόνισε πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος -με «φόντο» την εκλογή του Προέδρου τον ερχόμενο Φεβρουάριο- είναι η χειρότερη εξέλιξη για όλους τους ξένους επενδυτές, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα φαινόταν να αφήνει πίσω της τα χειρότερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσιονομικών της μεγεθών.

Αλλωστε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις -ακόμη και στους «κόλπους» του κυβερνητικού σχήματος- αλλά και οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι δεν θα αναγνωρίσουν συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η κυβέρνηση με την τρόικα, μόνο κακό κάνουν στην ψυχολογία των επενδυτών.

Αναφορικά πάντως με τα πολιτικά… μελλούμενα, ο αμερικανικός οίκος της Citi ανέφερε σε σχετική μελέτη ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, υπογράμμισε ωστόσο ότι καμία κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει πλήρως τα κέρδη που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά το Χρηματιστήριο Αθηνών στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές -και ύστερα από μία αρχικά θετική υποδοχή- έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 28,3% (από τις 10/6), καθώς ουκ ολίγες φορές οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι τα hedge funds, που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο της αγοράς κατά 1.000 μονάδες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, είχαν εν πολλοίς… ολοκληρώσει το «έργο» τους.

Οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμιζαν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα μόνο με την έλευση των λεγόμενων μακροπρόθεσμων funds, τα οποία σύμφωνα και με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ήταν έτοιμα να τοποθετηθούν στο Χ.Α. με την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο το ρευστό πολιτικό κλίμα, αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην προώθηση κάποιων σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, «πάγωσαν» εκ νέου την πιθανή έλευση «φρέσκου» χρήματος στη χώρα μας.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ομόλογα

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρέθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται πάνω από το όριο του 7%, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά στο 7,144%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

Αναλυτές απέδωσαν τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στο πολιτικό ρίσκο, σε μια ρηχή αγορά και στη σκιά της αβεβαιότητας για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας για το χρέος. Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί παράγοντες επεχείρησαν να υποβαθμίσουν την άνοδο των αποδόσεων, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» των αγορών, που όπως υπογράμμιζαν δεν επηρεάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο.

«Μια συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά και θα τα ανατρέψει», εκτιμούσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας πως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, «είμαστε πολύ μακριά από τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης».

Χαμηλή ρευστότητα
Αλλη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως η άνοδος των αποδόσεων γίνεται με πολύ χαμηλούς όγκους, εξαιτίας της χαμηλής ρευστότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά. «Είναι μια ατελής αγορά και αυτό τεχνικά αυξάνει τις διακυμάνσεις, αφού μια εντολή πώλησης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις», εξηγούσε.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, αποφεύγοντας να σχολιάσει την πορεία των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε πως παραμένει επιθυμία της κυβέρνησης να εκδώσει νέα επταετή και δεκαετή ομόλογα, όπως έχει αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Η «Wall Street Journal» απέδωσε την άνοδο των αποδόσεων στις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα, εν όψει της εκλογής Προέδρου, αλλά και στο γεγονός ότι το σχέδιο Σαμαρά για την έξοδο από το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ – ethnos.gr