Πώς έβγαλε στην πορνεία ανήλικη βρετανή ελληνικό κύκλωμα αλλοδαπών

16.15
Την δραματική πορεία της από τις εφηβικές διακοπές στην Ελλάδα μέχρι την πορνεία σε Ελλάδα και Ιταλία καταγράφει μέσα από τις αναμνήσεις της μία νεαρή βρετανή, όπως αναφέρει ο κυριακάτικος Γκάρντιαν.
 
Παιδί προβληματικής οικογένειας, η Μέγκαν είδε τους αλκοολικούς γονείς της να χωρίζουν όταν ήταν μόλις τεσσάρων, μετά από μία χαοτική περίοδο συνεχών συγκρούσεων. «Κανείς δεν μου έβαλε ποτέ όρια και κανόνες, ούτε μου δίδαξε ικανότητες για την ζωή», όπως θυμάται. Στα 14 ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, με μία «απελπιστική ανάγκη να με αγαπήσει κάποιος».
 
Από την πρώτη νυχτερινή βόλτα σε μία παραλιακή τουριστική περιοχή, την εντόπισε και άρχισε να την φλερτάρει ένας νεαρός Αλβανός ονόματι «Τζακ», με αποτέλεσμα εντός ημερών να θεωρεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Απαίτησε από τη μητέρα της να μην φύγουν και αυτή το δέχθηκε, έτσι βρέθηκε να συγκατοικεί με τον νεαρό. Γιατί όμως το δέχθηκε;
 
«Δεν ήταν και πολύ καλός άνθρωπος εκείνη την περίοδο», λέει ευθέως η Μέγκαν, που προσθέτει ότι η μητέρα της έκανε άμεσα και αυτή μία σχέση στην περιοχή με έναν ιδιοκτήτη μπαρ και έμεινε στο σπίτι του.
 
Αρχικά ο Τζακ ήταν ευγενικός και το εμπόδιο της γλώσσας -μόνο λίγες λέξεις στα αγγλικά- έκανε τα πράγματα πολύ εύκολα. «Απλώς τον πίστευα. Τον αγάπησα και με αγάπησε ακαριαία. Ηταν πραγματικά πολύ χαριτωμένος» θυμάται η Megan.
 
Πολύ σύντομα, ωστόσο, η ευγένεια έγινε έλεγχος. Ο Τζακ άρχισε να υποστηρίζει ότι η άρρωστη μητέρα του χρειαζόταν χρήματα για θεραπεία, ενώ παράλληλα έλεγε στην έφηβη ότι ονειρευόταν να κάνει παιδιά μαζί της και να ζήσουν σε ένα μεγάλο ωραίο σπίτι στο μέλλον». Σαν πρώτο βήμα, πρότεινε να μετακομίσουν στην Αθήνα, όπου συγγενείς του του είχαν υποσχεθεί δουλειά σε καφετέρια. Η Μέγκαν δέχθηκε και εγκατέλειψε την μητέρα της. Οπως αποδείχθηκε, η οδύσσειά της θα ξεκινούσε αμέσως μετά.
 
Λίγες ημέρες μετά ο Τζακ την άφησε έξω από ένα κτίριο γραφείων στην Αθήνα, με ένα χαρτόκουτο και την εντολή να το παραδόσει σε κάποιον στον τελευταίο όροφο. Αυτός την οδήγησε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, που είχε μόνο ένα τρίποδο με κάμερα και ένα μονό κρεβάτι. «Και αυτό ήταν … απλώς με βίασε, πραγματικά. Το τραβούσε σε βίντεο και εγώ είχα παραλύσει, ήμουν σε κατάσταση σοκ».
 
Το αίμα στα σεντόνια ήταν η επιβεβαίωση για αυτό που είχε «αγοράσει» ο άνδρας, με ένα μάτσο 50άρικα. Η έφηβη δεν είχε καμία προηγούμενη ερωτική εμπειρία. «Ακόμη κατηγορώ τον εαυτό μου. Παλεύω να το διαχειριστώ. Είμαι οργισμένη με τον εαυτό μου», λέει η Μέγκαν.
 
Αντί να φύγει, η έφηβη άρχισε πλέον συστηματικά να εκδίδεται για τον Τζακ και έφτασε να «εξυπηρετεί» ως και οκτώ άτομα ημερησίως, καθώς «θα έκανε τα πάντα γι' αυτόν». Την είχε πείσει ότι ήταν ο μόνος τρόπος να συγκεντρώσουν χρήματα και να είναι μαζί. Ωστόσο, άλλες φορές την διαπόμπευε δημοσίως και την απειλούσε ότι αν σταματούσε θα σκότωνε την μητέρα της.
 
Τελικά, την μετέφεραν στην Ιταλία όπου δούλεψε πλέον στο πεζοδρόμιο: «Αυτό ήταν πραγματικά φρικτό … φοβόμουν εκτός από τους πελάτες και τις άλλες γυναίκες. Ηταν πολύ, πολύ σκληρές», θυμάται η Μέγκαν. Κατέληξε σε «σπίτια» όπου κάθε πελάτης πλήρωνε 20 ευρώ για επαφές μερικών λεπτών. «Κάναν ουρές απ' έξω. Υπήρχαν 10 με 15 δωμάτια στο ίδιο κτίριο και ήταν πραγματικά … κυριολεκτικά δεν σταματούσες … εάν έπαιρνα 40 με 50 πελάτες, δεν ήταν αρκετό». Ενα βράδυ έφτασε τα 110 άτομα και κατέρρευσε.
 
Λιποβαρής και εξαντλημένη, η Μέγκαν κόλλησε σύφιλη και σαλμονέλα έξι φορές, ενώ έπεφτε και θύμα βίαιων επιθέσεων από τους προαγωγούς της. Ο Τζακ την «πούλησε» σε έναν άλλο προαγωγό ονόματι Κριστόφ, ο οποίος και την περίφερε από «σπίτι» σε «σπίτι» και σε ιδιώτες πελάτες. Ολο αυτό το διάστημα, την ανάγκαζαν να στέλνει γράμματα στη μητέρα της, ότι δουλεύει στην Αθήνα.
 
Τελικά, επέστρεψε στην Ελλάδα και σε κάποιο σημείο κατέρρευσε ψυχικά και κατέληξε σε ελληνικό νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για τρεις μήνες. Σταδιακά ανέκτησε τον έλεγχο της πραγματικότητάς της και τελικά αποκάλυψε την οδύσσειά της σε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτά ειδοποίησαν την μητέρα της και η Μέγκαν πήρε τον δρόμο για την επιστροφή στην Ιθάκη της.
 
Οι δύο τους επέστρεψαν στην Βρετανία και τελικά η ενήλικη πλέον Μέγκαν (το οποίο δεν είναι το πραγματικό της όνομα), μετά από μία μεγάλη διαδρομή σε κακές σχέσεις, αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ, μπήκε σε πρόγραμμα υποστήριξης και βρήκε το θάρρος να καταγράψει, με τη βοήθεια μίας σκιώδους συγγραφέα, όσα έζησε σε ένα βιβλίο το «Bought & Sold», το οποίο και κυκλοφορεί στις 29 Ιανουαρίου.

ethnos/gr