Πως να ανακουφίσετε το μωρό από τους κωλικούς;

19.10

Για πολλούς νέους γονείς, δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από το να ακούνε το νεογέννητο μωράκι τους να κλαίει γοερά και ασταμάτητα από τους κωλικούς. Οι κωλικοί γενικά χαρακτηρίζονται από μεγάλα χρονικά διαστήματα με έντονο κλάμα και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για όποιον ασχολείται με τη φροντίδα ενός μωρού.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντιμετωπίσετε τους κωλικούς.

Οι κωλικοί στα μωρά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς εμφανίζονται στο 25% των νεογέννητων από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους. Συζητήστε με τον παιδίατρο τις ανησυχίες σας και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους που ανακουφίζουν το παιδί σας.
 
Μην ταΐζετε πολύ το μωρό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σχετικά με την τον αριθμό των γευμάτων και ποσότητα του γάλακτος που δίνετε μέσω του μπουκαλιού ή πόση ώρα θηλάζετε.
 
Αν θηλάζετε θα πρέπει να αποφεύγετε τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα φασόλια και άλλες τροφές που ερεθίζουν και δημιουργούν αέρια.
 
Αν δεν θηλάζετε συζητήστε τον παιδίατρο για να αλλάξετε την μάρκα του γάλακτος. Θα χρειαστεί να περιμένετε όμως μία εβδομάδα περίπου για να δείτε αν αυτή η αλλαγή ήταν αποτελεσματική.
 
Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά να είναι σε συνεχή επαφή μαζί σας.
 
Κουνήστε το ρυθμικά είτε μέσα στο καρότσι είτε στην αγκαλιά σας.
 
Κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά και ένα ελαφρύ μασάζ στην πλάτη.
 
Νανουρίστε το ή βάλτε του να ακούσει μία γλυκιά μελωδία.
 
Σε πολλά μωράκια βοηθάει να ακούνε έναν ήπιο και συνεχόμενο ήχο, όπως ο απορροφητήρας.
 
Κάντε μία βόλτα με τα πόδια έχοντας το μωρό σας μέσα στον μάρσιπο.
 
Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο.
 
Να το έχετε ζεστό μέσα σε μία κουβέρτα.
 
Αν δείτε ότι το κλάμα συνεχίζεται για ώρες προσπαθήστε να έχετε κάποιον άλλο να προσέχει το μωρό και κάντε ένα διάλλειμα να πάτε μία βόλτα και προσπαθήστε να κρατήσετε μια θετική στάση.

 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr