Πώς θα ενεργοποιήσετε την ορμόνη DHEA που νικά το στρες και τη γήρανση

14.14

 
Η ορμόνη δεϋδροεπιανδροστερόνη, DHEA εν συντομία, παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και έχει αντιγηραντική και χαλαρωτική δράση.

 
Η στεροειδής ορμόνη DHEA παράγεται στα επινεφρίδια, δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά, τα αναπαραγωγικά όργανα και τον εγκέφαλο. Η παραγωγή της ορμόνης κορυφώνεται στην ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια σταδιακά επιβραδύνεται.


Η διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα στρες Σάρλοτ Γουότς εξηγεί πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της ορμόνης με φυσικό τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το στρες και να καθυστερήσουμε τη γήρανση.

 
Η DHEA είναι ανταγωνιστής της κορτιζόλης, δηλαδή εξουδετερώνει την επίδραση της βασικής ορμόνης του στρες. Τα χαμηλά επίπεδα DHEA στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο burnout, την επίμονη κόπωση, τους πόνους στο σώμα και τη γενικευμένη αδυναμία.

 
Η DHEA αποτελεί επίσης δείκτη για τη βιολογική ηλικία του ατόμου. Φυσιολογικά, επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό παρατηρούνται σε άτομα που η βιολογική τους ηλικία σχεδόν ταυτίζεται με την πραγματική τους ηλικία.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τα επίπεδα της DHEA με φυσικό τρόπο
– Καταναλώνοντας υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, το ψάρι, το αβοκάντο, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
– Περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς επιδεινώνει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες και τη διαδικασία ελέγχου της χοληστερόλης.
– Σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση, έστω και για λίγα λεπτά.
– Επαρκής ύπνος, τουλάχιστον για 7 ώρες την ημέρα.
– Ευχάριστα χόμπι για αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες και καλύτερη διάθεση.
onmed.gr