Πως θα πληρωθούν 250 δις;

10.06
       Μετά από 11 ώρες λοιπόν το χθεσινό Eurogroup, κατέληξε ότι μπορεί να εκταμιευθεί σε δύο δόσεις, η δόση των 10,3 δις, αν και εφόσον, τις αμέσως επόμενες μέρες, το Euro working Group, πιστοποιήσει ότι έχει τακτοποιηθεί το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια, που σημαίνει να πουληθούν σε ξένα Funds σε μικρότερη αξία, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν οι τράπεζες από τους ισολογισμούς τους.

Επιπλέον να ρυθμιστεί η αναδρομική αφαίρεση του ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους. Μετά από αυτά τα «έξοχα» μέτρα, θα καταβληθεί τον Ιούνιο το ποσό των 7,5 δις για να μη χρεοκοπήσει η χώρα τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση χαίρεται,  γιατί κάτι ψιθύρισε το Eurogroup για το χρέος, το οποίο όμως θα ισχύσει μετά το 2022, αφού μέχρι τότε τα πράγματα έχουν διευθετηθεί. Τώρα, αναμένεται η ανάπτυξη!

       Δυστυχώς φαίνεται ότι τα σοβαρότερα προβλήματα είναι άλλα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ελλήνων προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 87 δις. Επίσης τα χρέη των Ελλήνων προς τις Τράπεζες, είναι περίπου 220 δισ. Από αυτά πάνω από 100δις είναι κόκκινα, δηλαδή άμεσα απαιτητά

     Αν προστεθούν και τα 20 δις που οφείλονται στα Ασφαλιστικά ταμεία, οι Έλληνες σήμερα, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες, το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία περισσότερα  από 200 δις. Προσθέστε τώρα και τα 45 δις φορολογία που πρέπει να πληρωθεί το τρέχον έτος, βλέπουμε ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μέσα στο έτος  κοντά 250 δις, πράγμα φυσικά εντελώς ανέφικτο.

       Επειδή όμως η δυνατότητα πληρωμής ακόμη και των φόρων που επιβλήθηκαν αυτή τη χρονιά,  σίγουρα δεν θα καλύψει το σύνολο των φόρων, αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου, οι Έλληνες θα χρωστούν κάποια δις επιπλέον και το ποσό αυτό μάλλον θα αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος. Τι θα γίνει λοιπόν;

      Σε ότι αφορά τα Κόκκινα δάνεια των τραπεζών, από τη στιγμή που θα τα αναλάβουν τα ξένα funds,οι δανειολήπτες θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να πληρώσουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ένα σημαντικό μέρος του ποσού. Είτε με την εκποίηση περιουσίας, είτε με κατασχέσεις.
       Είναι ένα έργο που δεν το έχουμε δει ακόμη, αλλά δυστυχώς έρχεται με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις που συνεπάγεται. Για να είμαστε ακριβείς θα την πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν πραγματικά να πληρώσουν και θα αναγκαστούν να χάσουν τα σπίτια τους. Οι «Μπαταχτσήδες», θα βγουν κερδισμένοι, διότι θα πληρώσουν τελικά χαμηλότερα ποσά από εκείνα που έπρεπε.

      Όσον αφορά τα χρέη προς το κράτος και τα Ασφαλιστικά ταμεία, και αυτά θα συσσωρεύονται, μέχρι        που να μην πηγαίνει παραπέρα και το κράτος είτε θα πηγαίνει από ρύθμιση σε ρύθμιση προσπαθώντας να εισπράξει κάτι, είτε θα αναγκαστεί να εκχωρήσει και τις δικές του απαιτήσεις σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες ή funds σε χαμηλότερη αξία, προκειμένου να εισπραχθούν έστω και μερικώς…Αλλιώς η αριθμητική δεν βγαίνει!
Η ελπίδα να υπάρξει ανάπτυξη και μέσα από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, να υπάρξουν δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας να καλύψει τα χρωστούμενα 250 δις, έχει μάλλον περάσει ανεπιστρεπτί, χαμένη κάπου ανάμεσα στον τυχοδιωκτισμό του Βαρουφάκη και τις αυταπάτες  του Πρωθυπουργού.