Πόσα χρήματα θα δουν οι συνταξιούχοι ως ενίσχυση το 2023 στον λογαριασμό τους

14.35

Πως και πως περιμένουν το 2023 οι συνταξιούχοι για να δουν κάνα ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό τους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Θα δουν όμως; Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους που θα καρπωθούν το σύνολο της αύξησης στη σύνταξή τους (στο επίπεδο του 6%, σύμφωνα με τον πληθωρισμό) και σε εκείνους που θα έχουν την ατυχία να λάβουν μέρος αυτής ή, ακόμα χειρότερα, καθόλου, επειδή βρίσκονται εντός του «κόφτη» της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα ένας μεγάλος αριθμός από εκείνους που δεν θα λάβουν «πραγματικές» αυξήσεις είναι εκείνοι που οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν  τα 800 ευρώ καθώς μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει «άτυχοι» σε μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις: Αρχικά, δεν έλαβαν το παραμικρό από τα αναδρομικά που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, καθώς αφορούσαν σε περικοπές που είχαν γίνει στις κύριες συντάξεις. Άρα, χορηγήθηκαν σε όλους όσοι είχαν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές εδώ και μήνες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία δεν έχει υλοποιηθεί και μόλις περάσει η θερινή ραστώνη θα επιστρέψουν στις διεκδικήσεις τους για το σύνολο του κλάδου μιας και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για όλους.

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν αναμένεται να καρπωθούν άλλη μία κυβερνητική παρέμβαση, που θα εφαρμοστεί παράλληλα με τις αυξήσεις που προγραμματίζονται: Πρόκειται για την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης (2,2%-10%), που προκύπτει από μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και τώρα θα καταργηθεί. Άρα, το όποιο όφελος θα είναι ανύπαρκτο για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 1.000 ευρώ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, έτσι ώστε να χορηγήσει ένα πρόσθετο επίδομα, στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, ειδικά σε αυτή την κατηγορία «αδικημένων» συνταξιούχων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους στις συντάξεις Ιανουαρίου, που χορηγούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν περίπου τα 2/3 των συνταξιούχων, είναι οι πρώτες που θα δοθούν ύστερα από 12 συναπτά έτη. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανά[1]πτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό ύψος των αυξήσεων. Φυσικά, το τελικό ποσό που θα καρπωθούν στην πράξη οι συνταξιούχοι θα εξαρτηθεί από το εάν έχουν και ποιο είναι το ύψος της προσωπικής διαφοράς τους.

Ως απόρροια αυτών των αυξήσεων είναι πιθανό να υπάρξουν άλλοι 250.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα τύχουν πρόσθετου οφέλους, λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς τους. Μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού της σύνταξής τους, θα λάβουν εξτρά μικρές αυξήσεις. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας και στην περίπτωση αυτή οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, δηλαδή δεν θα υπερβούν τα 10 ευρώ.

Δύο χρόνια μετά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι δεν θα λάβουν ούτε μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, καθώς η οριστική απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως συνταγματικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Ιουλίου του 2020.