Πόσα κουταλάκια ζάχαρης επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά;

14.45

Συστάσεις για την προστασία της υγείας με τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουν, απευθύνει  στους πολίτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).  

Στις οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει ότι η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται και παρέχει «πρόσθετα οφέλη».  

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ-μαζί βεβαίως με τη ζάχαρη που περιέχουν και τα τρόφιμα του εμπορίου.   Πάντως ο ΠΟΥ σημειώνει σύμφωνα με τα «Νέα», ότι είναι  «πιο ρεαλιστικός στόχος» η προγενέστερη σύστασή του, σύμφωνα με την οποία από ζάχαρη πρέπει να προέρχεται λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12 κουταλάκια του γλυκού για τους ενήλικες.  

Για τα παιδιά η σύσταση είναι να μην τρώνε πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.   Αυτό, όμως, αυτομάτως σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρες πλάκες σοκολάτας ή πολλά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, αλλά δεν πρέπει να πίνουν ούτε αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη.  

Ένα κουτάκι των 330 ml κανονικού αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250 ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6.  

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης ότι τρώμε πάρα πολλή «κρυφή» ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, για αυτό και θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.  

Εκτός από την παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται επίσης με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και με τερηδόνα και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: www.lifo.gr