Πόσα τρις κυβικά εκτιμάται το κοίτασμα της Κρήτης – Αυξάνεται το ενδιαφέρον

17.22

Θα μπορούσε η Κρήτη να γίνει το νέο Ντουμπάι; Τα καύσιμα για τους κρητικούς να είναι πάμφθηνα; Αν όντως οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις για μια κορυφογραμμή στα ανοιχτά των ελληνικών θαλασσών  γεμάτη με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Οι έρευνες των αμερικανικών και ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών στις περιοχές όπου υπήρχαν ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι ενθαρρυντικές σε τέτοιον βαθμό που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης για μια δεκαετία.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ελλάδα βρίσκονται στελέχη αμερικανικών πετρελαϊκών. Πρόκειται για κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της ExxonMobil, το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη και θα μεταβεί στα τέλη του μήνα στην Αθήνα, με σκοπό να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας, ώστε να ενημερώσουν για τα ευρήματα των ερευνών τους νότια και δυτικά της Κρήτης. Τα στελέχη αυτά αναλαμβάνουν έργα σε ανεξερεύνητες περιοχές, με ποσοστό επιτυχίας 100% όπως έχει φανεί σε πέντε ανάλογα πρότζεκτ που έχουν αναλάβει ανά τον κόσμο.

Στελέχη μιας ακόμα (αμερικανικής) πετρελαϊκής, της Chevron, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αρη Στεφάτο, ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο η Chevron θα μπορέσει να επενδύσει στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

ΤΙ «ΒΡΗΚΕ» ΤΟ SANCO SWIFT

Το πλοίο «Sanco Swift», που μίσθωσε η ExxonMobil, ερεύνησε τα 6.500 από τα συνολικά 30.000 χιλιόμετρα που είναι το block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης Βάσει αυτών, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, αλλά και ενδείξεις για ένα γιγαντιαίο της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι όσο και το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», το μεγαλύτερο της Μεσογείου) σε μεγαλύτερο βάθος.

Όλα αυτά δε θα γίνουν άμεσα αλλά ίσως να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2025, να εκκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και να αρχίσει η παραγωγή -εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν- το 2029.

Ο Υπουργός Ενέργειας και οι αρμόδιοι φορείς θα δώσουν το παρόν στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο της Αιγύπτου, που αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου.