Υποτροφία από το Ίδρυμα Λάτση σε Ρεθυμνιώτισσα φοιτήτρια

13.45

Με μια συγχαρητήρια ανοικτή επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλη Δαφέρμου, έγινε γνωστή  η καλή είδηση της κατοχύρωσης υποτροφίας μιας Ρεθυμνιώτισσας  από το Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Ιδρύματος Λάτση, ώσα η μοναδική επιτυχούσα στο αντικείμενο Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences.

Διαβάστε την επιστολή του καθηγητή για την επιτυχία της φοιτήτριας του:

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας συγχαίρει θερμά και αγωνιστικά τη Ρεθεμνιώτισα φοιτήτρια κ. Ευαγγελία Μπριλλάκη η οποία, στα φετινά αποτελέσματα των Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Ιδρύματος Λάτση, ήταν η μοναδική επιτυχούσα στο αντικείμενο Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences.

Έλαβε υποτροφία και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, μετά από δική μας προτροπή, εκπαίδευση και καθοδήγηση. Το επιστημονικό αντικείμενο της θέσης που κατέλαβε η κ. Μπριλλάκη είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που καλλιεργεί το Τμήμα μας, το Τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ., και η κ. Μπριλλάκη ασφαλώς και είναι γνήσιο τέκνο του Ερευνητικού μας Εργαστηρίου.

Παράλληλα με τις σπουδές της στο Μαθηματικό Τμήμα του Π.Κ., έχει φοιτήσει και στο Τμήμα μας επί διετία, έχοντας παρακολουθήσει ένα κύκλο μαθημάτων προχωρημένης στατιστικής ανάλυσης, και συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Ερευνητικής μου Ομάδας, της οποίας και σήμερα είναι μέλος.

Διερωτάται, ωστόσο, εύλογα κανείς, πώς γίνεται, μέσα σε τέτοιο άγριο οικονομικό και κοινωνικό καιρό, και σε συνθήκες  απίστευτης ανέχειας (ούτε μελάνι δεν έχουμε να βάλουμε στους εκτυπωτές μας), πως έχουμε το κουράγιο και την τόλμη να καλλιεργούμε τόσο σπουδαία πράγματα και να πετυχαίνουμε τόσο υψηλούς στόχους. Διότι μερικά από τα αντικείμενα στα οποία πέτυχε η κ. Μπριλλάκη, ούτε στο Κέντρο Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge δεν τα διδάσκουν (Εκεί ήμουν το 2011 Academic Visitor και το ξέρω..). Και για να είμαι πιο σαφής, αυτά που κάνουμε εμείς εδώ στο Προπτυχιακό στάδιο, εκεί τα διδάσκουν στο Μεταπτυχιακό.

Σας οφείλω επομένως Πολίτες του Ρεθύμνου, Πολίτες της Κρήτης, Πολίτες της Ελλάδας, μια εξήγηση και ένα ευχαριστώ:

1.    Η εξήγηση: Εμείς εδώ στο Πολιτικό του Π.Κ, δεν αστειευόμαστε. Σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα της περιρρέουσας καταθλιπτικής κοινωνικής ατμόσφαιρας, κόντρα στο σύστημα που ζητά την ατομική μας παραίτηση, θα ανεβάζουμε, να το ξέρετε, με το όποιο προσωπικό κόστος, βήμα-βήμα, χρονιά με τη χρονιά, το επίπεδο των Σπουδών. Μπείτε παρακαλώ, στο Site της Σχολής μας και θα το διαπιστώσετε. Βυθίζουμε τη Θεωρία στα χειροπιαστά κοινωνικά Δεδομένα και προχωράμε στην ώσμωση των επιστημονικών αντικειμένων. Η Θεωρία είναι η Επιστήμη, και τα Δεδομένα είστε Εσείς, οι ίδιοι. Εσείς που μας απαντάτε όταν σας πάρουμε τηλέφωνο από το Εργαστήριο της Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας. Οι απαντήσεις σας, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, είναι πολύτιμα δεδομένα για μας. Είναι επιστημονικά Δεδομένα. Με αυτά θα γραφτούν και Βιβλία (το 9ο κατά σειρά Βιβλίο γράφεται τώρα), και επιστημονικά papers που θα δυναμώσουν τον επιστημονικό διάλογο διεθνώς. Σε αυτά τα Βιβλία λοιπόν μέσα είστε κι Εσείς, αφού οι γνώμες όλων εσάς, είναι μέσα. Αυτές τις γνώμες επεξεργαστήκαμε  για να καταλήξουμε στα πορίσματα που καταλήξαμε. Ξέρει πλέον και ο ξένος επιστήμονας πως σκέφτεται, ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα ερωτώμενου.  Ωστόσο, δύσκολα κανείς μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να συμβεί, αν οι απαντήσεις είναι αναληθείς ή πρόχειρες? Οι επιστημονικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες? Η μετέπειτα ανάλυση δεν θα ξεδιπλώσει μια αληθινή, αλλά μια πλαστή πραγματικότητα. Θα δεχθείτε ποτέ να διαβάζουν τα παιδιά σας, πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Θα αφήσετε την επιστήμη να πάρει λάθος δρόμο; Είμαι σίγουρος πως όχι. Στο κάτω- κάτω της γραφής τη γνώμη σας ζητάμε, όχι το όνομά σας. Δεν επεξεργαζόμαστε ονόματα, αλλά γνώμες.

2.    Το ευχαριστώ: Σαν Εργαστήριο της Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Π.Κ. έχουμε μέχρι σήμερα εκτελέσει περισσότερες από 56 Έρευνες, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα σοβαρές. Σας οφείλουμε, επομένως, Πολίτες της Ελλάδας, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, για την πάντοτε πρόθυμη και υπεύθυνη στάση σας, σε όσα ερευνητικά, σας ρωτάμε. Το τελικό συμπέρασμα είναι πεντακάθαρο: Η στάση σας θα προσδιορίσει, πόσο θα πολύ θα προχωρήσει, όχι μόνο η Επιστήμη, αλλά και το δικό σας παιδί. Και προσωπικά σας ευχαριστώ.