Πρεμιέρα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

11.55
Τους βηματισμούς της νέας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συζητούν σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη απτής προόδου προς μια συνολική διευθέτηση, επωφελή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, κάλεσε τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
 
Αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση, ο Ν.Αναστασιάδης δήλωσε πως διατηρεί «αυξημένες ελπίδες για προοπτική και μέλλον». Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Ελπίζω ότι η η σημερινή μέρα θα είναι η αρχή για ένα λαμπρό μέλλον για τον λαό και τη χώρα μας».
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι ρυθμοί της διαδικασίας, τόσο σε σχέση με τις συναντήσεις των ιδίων των ηγετών όσο και των δύο διαπραγματευτών, Μαυρογιάννη και Ναμί.
 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι συναντήσεις θα είναι συχνότερες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η ατζέντα είναι καθορισμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθεί χωρίς διαφοροποιήσεις. 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως πρώτη κίνηση εφαρμογής μονομερώς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναμένεται ότι θα παραδώσει στον Μουσταφά Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια που βρίσκονται στην περιοχή του Πενταδακτύλου. Δεν αναμένεται, πάντως, οι συζητήσεις να υπεισέλθουν σε άλλα ΜΟΕ, εκτός κι εάν ο κ. Ακιντζί ως αντιστάθμισμα στην προαναγγελθείσα μονομερή κίνηση Αναστασιάδη, προβεί και ο ίδιος σε μια παράλληλη ενέργεια. 
 
Το δείπνο που παρέθεσε την περασμένη Δευτέρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν το πρώτο ημίχρονο, προκαταρκτικού χαρακτήρα, που είχε ως στόχο να διερευνηθούν εκατέρωθεν οι προθέσεις.
 
Ο πρόεδρος της Κύπρου εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις πρώτες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς θεωρεί πως αυτά που λέγει παραπέμπουν σε ομοσπονδία και όχι σε δύο κράτη, όπως υποστήριζε ο προκάτοχος του, Ντερβίς Έρογλου.
 
Ο κ. Ακιντζί φέρεται να έχει πει πως οι αρμοδιότητες του λεγόμενου τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου σε σχέση με το διεθνές πεδίο θα αφορούν πολιτιστικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές, που θα γίνονται μετά από συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία και θα επικυρώνει στη συνέχεια τις όποιες συμφωνίες.
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, με αφορμή και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχε σειρά επαφών με Τούρκους αξιωματούχους, εγείροντας το Κυπριακό. Για τα αποτελέσματα των επαφών του σε σχέση με τα όσα συζήτησε για το Κυπριακό, ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.
 
Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ
 
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χαιρέτισε σε μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, καλώντας τους δύο ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη απτής προόδου προς μια συνολική διευθέτηση επωφελή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Με τη δυναμική συνέχιση της οικοδόμησης μιας λύσης στη μακροχρόνια διαίρεση της νήσου, όπως αναφέρει δήλωση του εκπροσώπου του, ο Μπαν Γκι-μουν χαιρετίζει τη δέσμευση των δύο ηγετών να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, με εποικοδομητικό και αποφασιστικό τρόπο, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλός του.
 
Ο ΓΓ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τους δύο ηγέτες στις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνημένης συνολικής διευθέτησης, βασισμένης στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Newsroom ΔΟΛ