Προ κατάρρευσης η συμφωνία για την Ουκρανία ενώ οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία

09.22
Κίεβο
Τις στρατιωτικές δυνάμεις του κινητοποιεί εκ νέου το Κίεβο για την ανατολική Ουκρανία, μετά τους δύο θανάτους από βασανισμό στο Σλαβιάνσκ, επανερχόμενο στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που είχε μπει στον πάγο με τη συμφωνία στη Γενεύη. Την ώρα που η συμφωνία μοιάζει να περνάει από τα χαρτιά στο παρελθόν, οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση στη Ρωσία, απειλώντας με κυρώσεις εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης ενώ η Ουάσινγκτον ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία σε Πολωνία και βαλτικές χώρες.

Την επανέναρξη της ουκρανικής επιχείρησης, η οποία σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ανακαταληφθούν κτίρια που ελέγχουν φιλορώσοι, ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μετά τον εντοπισμό δύο σορών -ανάμεσά τους και ενός πολιτικού- στο Σλαβιάνσκ, που έφεραν, όπως είπε, σημάδια βάναυσων βασανιστηρίων.

Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για την ουκρανική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση με προειδοποιήσεις για κυρώσεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, «να χαμηλώσει τους τόνους και να καλέσει τους φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα κτίρια που καταλάβει». 

Ενδεικτική της στάσης που κρατά η Μόσχα ήταν η αναφορά του Βιτάλι Τσούρκιν, ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ο οποίος -αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση «γρήγορες εξελίξεις» επί του ουκρανικού εδάφους- είπε πως «οι Αμερικανοί πίεσαν για το πιο δραστικό σενάριο, μη θέλοντας κανενός είδους συμβιβασμό με του Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση». 

Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση» τα οποία θέλησαν να «εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press