«Προχωρημένη» και η Κρήτη στα σύμφωνα συμβίωσης…

14.56

Ενώνουν τις ζωές τους, όχι όμως με νυφικά και μπομπονιέρες, αλλά υπογράφοντας μια απλή συμβολαιογραφική πράξη?

Ο λόγος για εκατοντάδες ζευγάρια πανελλαδικά που “γυρίζουν την πλάτη” τους στο θρησκευτικό ή ακόμα και στον πολιτικό γάμο, επιλέγοντας να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το “παρών” σ’ αυτή τη νέα μόδα δίνει και η Κρήτη?

?”Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν”, όχι όμως ενώπιων παπά ή δημάρχου, αλλά ενώπιον συμβολαιογράφου. Η νέα μόδα της εποχής που ακούει στο όνομα “σύμφωνο συμβίωσης” κερδίζει συνεχώς έδαφος σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτές οι “συμβολαιογραφικές πράξεις” να έχουν αυξηθεί πανελλαδικά κατά 170,7% σε σχέση με το 2014.

“Προχωρημένοι” όμως εμφανίζονται και οι κρητικοί, αφού από το Γενάρη μέχρι σήμερα, 82 ζευγάρια -σε πόλεις και χωριά- που αποφάσισαν να πορευτούν μαζί, ένωσαν τις ζωές τους με σύμφωνα συμβίωσης. 42 από αυτά είναι στο Ηράκλειο, 26 στα Χανιά, 9 στο Ρέθυμνο και 5 στο Λασίθι.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα συμβόλαιο που υπογράφουν δύο άνθρωποι και ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας σύντροφος απέναντι στον άλλον όσο θα είναι μαζί. Με άλλα λόγια είναι ένας γάμος πολύ οικονομικός, που όμως βρίσκει κάθετα αντίθετη την εκκλησία.

Πάντως, από το 2009 -που πρωτοεμφανίστηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης- μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν πανελλαδικά 2.994, ενώ μόνο το 2014 τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν 26.190 ζευγάρια και τα σκαλιά του δημαρχείου, 26.915.