Προεδρικές σε κλίμα εμφυλίου

11.32

Υπό τους ήχους των αυτόματων όπλων και σε κλίμα εμφυλίου πολέμου στα ανατολικά της χώρας, η Ουκρανία πηγαίνει την Κυριακή στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές της πρόσφατης ιστορίας της.

Χθες, λίγες ώρες πριν το ΝΑΤΟ ανακοινώσει ότι υπάρχουν σημάδια αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, σε μάχες μεταξύ των ένοπλων ρωσόφωνων περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν, ενώ υπήρχαν αναφορές από ξένους ανταποκριτές για 11 σορούς σε σημείο ελέγχου.

Σύμφωνα δε με την κυβέρνηση του Κιέβου, υπήρξε και προσπάθεια από ενόπλους να περάσουν τα σύνορα από τη Ρωσία, η οποία όμως αποτράπηκε. Για το περιστατικό το Κίεβο ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρότι λοιπόν οι προετοιμασίες στα δυτικά της χώρας για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών έχουν ξεκινήσει, η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του ουκρανικού στρατού και οι ένοπλες ομάδες των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας προκαλούν αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου.

Στις ανατολικές επαρχίες κατοικεί περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας των 46 εκατομμυρίων, όμως για πρώτη φορά μετά το 1991 δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος από τις ανατολικές επαρχίες που θα μπορούσε να έχει ελπίδες να εκλεγεί.

Φαβορί
Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας είναι ο ολιγάρχης, γνωστός και ως «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μια διαφορά ασφαλείας από τη δεύτερη στην κούρσα Γιούλια Τιμοσένκο.

Μάλιστα κάποιες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι μπορεί ο Ποροσένκο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αφού φέρεται να συγκεντρώνει πάνω από το 51% που απαιτείται για να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει καλέσει πολλές φορές τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές της Κυριακής, όμως οι αυτονομιστές έχουν ορκιστεί ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους και η Μόσχα παρότι έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση έχει παράλληλα τονίσει ότι το να διεξαχθούν αυτές μέσα σε αυτήν την κατάσταση χάους που επικρατεί στην Ουκρανία εγείρει ερωτηματικά για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικές για το πώς βλέπει η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση την κατάσταση είναι οι δηλώσεις του αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας Αντρέι Πάρουμπι ο οποίος δήλωσε: «Θα ήθελα να καλέσω όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, όχι μόνο αυτούς στα ανατολικά: Την Κυριακή πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε. Η συμμετοχή στις εκλογές και η διεξαγωγή τους σημαίνει ότι νικάμε τον Πούτιν».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να χτίσει σχέσεις με την ουκρανική ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές σε μια περίοδο έντασης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση που η Μόσχα προσπαθήσει να «εκτρέψει» τη διεξαγωγή των εκλογών θα επιβάλουν νέες κυρώσεις.

Χαρακτηριστικές είναι και οι προχθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να «προωθήσουν ένα σταθερό και θετικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ουκρανία».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos.gr