Πρόγευση των απόψεων του ΔΝΤ για έξοδο από το μνημόνιο έδωσε η Λαγκάρντ

11.18
Αθήνα
Αιφνιδίασε την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας τη μεγάλη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, με μια δήλωση που παρέπεμπε σε συνέχιση της δανειακής εξάρτησης. Ωστόσο, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το μνημόνιο και έτσι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Υπό αυτήν την έννοια, η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg δήλωνε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το Μνημόνιο και τα δανεικά της τρόικας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε να προσγειώνει τις ελληνικές φιλοδοξίες λέγοντας ότι καλύτερα θα ήταν να υπάρξει «προληπτική στήριξη».
 

Βεβαίως, με τη δήλωσή της η Λαγκάρντ άφησε την απόφαση στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. «Με ικανοποίηση βλέπουμε» είπε, «ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου υπάρχει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά τη γνώμη μας σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη».
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. 
 
Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση της Λαγκάρντ δίνει μια πρόγευση της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας το επόμενο διάστημα για τη μεταμνημονιακή εποχή. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο στόχος της στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών είναι να εξασφαλίσει γρήγορα μια καλή ρύθμιση για το χρέος, που θα τη βοηθήσει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, αλλά και στην πρόσβαση στις αγορές. 
 

Η τρόικα, από την άλλη, θεωρεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιας μορφής επιτήρηση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει ένα νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε, ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης προγράμματος. Αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για ένα light ή made in Greece Μνημόνιο συνδεδεμένο με μια ανοιχτή πιστωτική γραμμή, σε περίπτωση που θα τη χρειαστεί η Ελλάδα. 

Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της συνάντησης της επικεφαλής του ΔΝΤ την Κυριακή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου. Αλλωστε η συζήτηση θα έχει συνέχεια και τη Δευτέρα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Newsroom ΔΟΛ