Προκόπης Παυλόπουλος: Ουδείς πρέπει να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

19.36

Πρώτος επίτιμος πρόεδρος και εταίρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, αναγορεύτηκε την Πέμπτη το βράδυ, παρουσία πλήθους εκπροσώπων τοπικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης διάβασε την αναγόρευση και χάρισε στον Π.Παυλόπουλο ένα γνήσιο αντίγραφο της χρυσής πέννας της Συνθήκης των Σεβρών, με την οποία υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Παρών και ο πρόεδρος του Ιδρύματος και πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Παρών ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Βούτσης.

Στην ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι θα κάνει το παν για να ανταποκριθεί στη μεγάλη τιμή.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε τέσσερα πρότυπα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ο ίδιος πιστεύει ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε και να τα έχουμε ως δείκτη πορείας και μέτρο ευθύνης.

Το πρώτο είναι η εθνική κληρονομιά. Ως Έλληνες έχουμε τεράστιο χρέος είπε να την σεβαστούμε και να την έχουμε ως καθοδηγητή με όραμα, αποφασιστηκότητα, ενώ πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι γιατί οι διχασμοί ήταν εκείνοι που δεν άφησαν την Ελλάδα να φτάσει εκεί που μπορεί.

Το δεύτερο είναι, η πορεία μας στην Ευρώπη. Να πρωταγωνιστούμε και να μην είμαστε οι παρίες.

Το τρίτο είναι το Κράτος Δικαίου, καθώς χωρίς αυτό δεν υπάρχει Δημοκρατία. Ο Βενιζέλος τόνισε ο ΠτΔ, έθεσε τα θεμέλια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ενώ το κράτος δικαίου πρέπει να συνυπάρχει με το Κοινωνικό Κράτος. "Τότε μόνο οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους".

Το τέταρτο πρότυπο είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά αυτό που έλεγε ο Εθνάρχης ότι, "δεν διεκδικούμε κάτι που δεν μας ανήκει, αλλά και δεν παραχωρούμε κάτι που μας ανήκει".

Τέλος, ο ΠτΔ σημείωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί το ρόλο της για να μην επιστρέψουμε σε συνθήκες ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, ολέθριες για την ανθρωπότητα. Να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δε θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Ουδείς πρέπει να την αμφισβητεί και ας τον χαρακτηρίζουν κάποιοι γραφικό. Να μη ραγίσει το γυαλί του Διεθνούς Δικαίου γιατί μετά μπορεί και να σπάσει".