Πρώτα τα φορολογικά και μετά το όνομα – Προς ψήφιση η τροπολογία για την “απώλεια” της τσικουδιάς

16.05

Στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση η τροπολογία του Υπουργείου οικονομικών που εξισορροπεί τα φορολογικά θέματα των διήμερων αποσταγματοποιών με το αντάλλαγμα της απώλειας της ονομασίας της τσικουδιάς και του τσίπουρο και την αντικατάσταση της από τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Οι αμβυκούχοι έχουν χωριστεί στα δύο καθώς η πανελλαδική ομοσπονδία έχει εδώ και μέρες ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζει να διεκδικεί την ονομασία και δεν την παρέδωσε στους συστηματικούς αποσταγματοποιούς.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ η διεκδίκηση του ονόματος θα μπορέσει να γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού ψηφιστεί η τροπολογία, με τον φάκελο του 2017 οι διήμεροι αποσταγματοποιοί θα ζητήσουν από το Υπουργείο την κατοχύρωση για όλους του ονόματος της τσικουδιάς και του τσίπουρο, ως προϊόντος προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού την ρακί, την έχει κατοχυρώσει η Τουρκία από το 1989.

Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε να γίνει αυτό παράλληλα με το φορολογικό στην ίδια τροπολογία, καθώς η διαδικασία της αναγνώρισης του ονόματος μπορεί να πάρει πολύ χρόνο ο κ. Χιλετζάκης απάντησε ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή μειωμένου κατά 85% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών.

Την εμπορική χρήση της ονομασίας τσικουδιά και τσίπουρο θα χάσουν περίπου 400.000 οικογένειες μικρών παραγωγών που πλήττονται από το επερχόμενο θεσμικό πλαίσιο.