Προθεσμία σε εφοπλιστή και ο πλοιοκτήτη για να τεμαχιστεί το πλοίο στην Αγία Ρουμέλη

16.21

Μία εβδομάδα έχουν προθεσμία για να απαντήσουν ο πλοιοκτήτης και ο εφοπλιστής που διαχειρίζεται το Απόλλων Κ που ναυάγησε τον Ιούνιο στην Αγία Ρουμέλη, για το αν θα αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη ή το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Πριν δύο μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο Χανίων όπου αποφασίστηκε το πλοίο να τεμαχιστεί για να απομακρυνθεί.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τους κατοίκους της Αγίας Ρουμέλης οι οποίοι τονίζουν ότι από τύχη 4 μήνες τώρα δεν έχει πιάσει νοτιοανατολικός άνεμος που θα χτυπήσει το κουφάρι του πλοίου στο λιμάνι με αποτέλεσμα ενδεχομένως να το σπάσει.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής απαντήσουν ότι δε θέλουν να τεμαχιστεί το πλοίο; Θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν τα έξοδα.

100.000 ευρώ να θυμίσουμε ότι διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων για την απομάκρυνση του πλοίου και αν αναλάβει το ίδιο να το απομακρύνει θα ανακοινωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος από ανάδοχο. Ήδη δύο από τα Χανιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι χρειάζονται περίπου 13 πιστοποιητικά για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.

Εγκύκλιος του συμβουλίου του Κράτους προβλέπει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των εγγράφων όποτε το λιμενικό ταμείο περιμένει την απάντηση του πλοιοκτήτη και του εφοπλιστή.