Πρώτη δοκιμαστική πτήση για το Orion της NASA

12.11
Ετοιμο για την πρώτη δοκιμαστική του πτήση είναι το διαστημόπλοιο Orion της ΝASA, το οποίο έχει ως αποστολή να μεταφέρει αστροναύτες στον Άρη.
 
Η εκτόξευση του Orion θα γίνει πάνω σε πύραυλο Delta IV Heavy από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα για ένα σύντομο ταξίδι πάνω από τη Γη και να διαπιστωθεί αν όλα λειτουργούν σωστά τεχνολογικά.
Το κωνικό σκάφος θυμίζει τα αντίστοιχα των αποστολών «Απόλλων» που μετέφεραν ανθρώπους στη Σελήνη τις δεκαετίες 1960 και 1970, ωστόσο είναι μεγαλύτερο και με συστήματα αιχμής.
Σε αυτήν την παρθενική πτήση δεν θα μεταφερθούν άνθρωποι στο Διάστημα. Παρόλα αυτά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θεωρεί την εκτόξευση αυτή ως αξιοσημείωτο γεγονός.
«Είναι μία σημαντική ημέρα για μας», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Τσάερλι Μπόλντεν.
Η ώρα εκτόξευσης έχει προσιδοριστεί για τις 07.05 (τοπική ώρα 14.00 ώρα Ελλάδος), αναλόγως και τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την τεχνική ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων.
Το Orion αναπτύχθηκε μαζί με έναν ισχυρό πύραυλο που θα κάνει το δικό του ντεμπούτο το 2017 ή το 2018. Μαζί θα δημιουργήσουν έναν πυρήνα δυνατοτήτων, απαραίτητων για την αποστολή ανθρώπων στο βαθύτερο Διάστημα, πιο μακριά δηλαδή από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε προορισμούς όπως ο Κόκκινος Πλανήτης.
Σήμερα, ο πύραυλος Delta θα στείλει το Orion δύο φορές γύρω από τη Γη, σε ύψος 6.000 χιλιομέτρων. Η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα θα γίνει με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, κοντά δηλαδή στην αναμενόμενη μίας κάψουλας που επιστρέφει από τη Σελήνη.
Η αποστολή θα δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να ελέγξουν την απόδοση της κρίσιμης θερμικής ασπίδας, που είναι πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με θερμοκρασίες της τάξης των 2.000 βαθμών Κελσίου. Θα παρακολουθήσουν ακόμη πώς λειτουργούν τα αλεξίπτωτα όταν αγγίξουν τα νερά του ωκεανού στην Χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.
 
 
ethnos.gr