Πρώτη η Ελλάδα στις εκτρώσεις. 15 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας…

18.54

Είσαι μαθήτρια γυμνασίου ή λυκείου και μένεις έγκυος τι κάνεις; Κρατάς το μωρό ή προχωράς σε έκτρωση. Ο πατέρας το θέλει; Οι γονείς σου; Δέχονται να το μεγαλώσουν; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά δίνει η έρευνα που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς το 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, και οι μισές έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους. Το στοιχείο αυτό κρίνεται ως επικίνδυνο ενδεχόμενο από τους ιδιώτες γιατρούς καθώς έχουν νομική ευθύνη αν γιατρός προχωρήσει σε διακοπή κύησης χωρίς να δίνει τη συγκατάθεση του ένα μέλος της οικογένειας.

Μία στις 1.000 γυναίκες που κάνουν διακοπή κύησης παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες 24 ώρες μετά από αυτήν, το 44% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές και το 25% επισκέπτεται ψυχίατρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κατά πόσο όμως υπάρχει σεξουαλική αγωγή στους έφηβους είτε από το σπίτι τους, είτε στο σχολείο τους από μικρές ηλικίες; Σύμφωνα με στοιχεία στην Ευρώπη, το 1/3 των κοριτσιών κάτω των 18 στην πρώτη επαφή δεν χρησιμοποίησαν κανέναν τρόπο σίγουρης προφύλαξης.
 

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Γιάννης Γιακουμάκης από την εμπειρία του έχει δει ότι, παλιότερα οι γιατροί μπορούσαν να πείσουν τους γονείς των εφήβων να βοηθήσουν οικονομικά ώστε να μεγαλώσει ένα μωρό, ενώ τώρα με την κρίση δεν μπορούν να τους πείσουν να βοηθήσουν οικονομικά το νέο ζευγάρι που ακόμα δεν έχει τελειώσει το σχολείο για να αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

15 Ιουνίου είναι η παγκόσμια Ημέρα γονιμότητας και εκτρώσεις γίνονται καθημερινά στον κόσμο τη στιγμή που 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης.
 
Η ιατρική προχωρά και αρκετές γυναίκες στρέφονται στην κατάψυξη ωαρίων, όταν βλέπουν ότι η ηλικία τους προχωρά χωρίς τις συνθήκες δημιουργίας οικογένειας. Όπως υπογραμμίζει ο Χανιώτης μαιευτήρας – γυναικολόγος, Γιάννης Γιακουμάκης, ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζητούν να καταψύξουν ωάρια τους αλλά και αυτό πρέπει να γίνεται μέχρι κάποια ηλικία που σύμφωνα με τους γιατρούς, η διαδικασία πρέπει να γίνει μέχρι τα 37 έτη.
 
Τέλος να σημειωθεί ότι πριν 40 χρόνια γεννήθηκε το πρώτο παιδί του σωλήνα στη Βρετανία και από τότε 1.500.000 σε όλον τον κόσμο.