Πρώτο βήμα για εκτόνωση

12.08

Στην ανάγκη να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης στην Ουκρανία συμφώνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ανατολική Ουκρανία κατά την οποία έχουν σκοτωθεί 2.200 άνθρωποι.

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες έξι ωρών υπό την προεδρία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας λαίδη Κάθριν Αστον, τον επίτροπο Ενέργειας Γκίτερ Ετινγκερ και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες, σημείωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών σε κάποια σημεία είναι «θεμελιωδώς» αντίθετες μεταξύ τους. «Ολοι επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος», όμως και μόνο το γεγονός ότι έγινε η σύνοδος αυτή συνιστά επιτυχία, τόνισε ο Λουκασένκο.

Κάθριν Αστον
Από την πλευρά της η Κάθριν Αστον δήλωσε πως οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλική και θετική ατμόσφαιρα και πως ζήτησε εκεχειρία, ελέγχους στα σύνορα και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης της χρήσης βίας ή χωρίς την έναρξη διπλωματικού διαλόγου με τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε ότι «η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης» θα κριθεί στη σύνοδο. «Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Ετσι το βλέπω», δήλωσε ο Ποροσένκο αφού αντάλλαξε μια χειραψία με τον Πούτιν.

Επισήμανε ότι βασικά βήματα για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ανατολική Ουκρανία είναι ο τερματισμός της παροχής εξοπλισμού στους αντάρτες, η παροχή άδειας εισόδου στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου. Προσέθεσε δε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές προκειμένου να επιστρέψει η ειρήνη στην περιοχή. Ο Ποροσένκο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ. Οπως είπε, η Ρωσία πάντα σεβόταν και σέβεται τις επιλογές των εθνών, αλλά αυτές δεν πρέπει να είναι εις βάρος άλλων εθνών. Επισήμανε ότι η Ρωσία θα έχει απώλειες της τάξης των 100 δισ. ρουβλίων εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάσουν στη ρωσική αγορά «χαρακτηρισμένα» ως ουκρανικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν έχουν συμφωνήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης και της ακύρωσης εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων εάν διαπιστωθεί ότι στη ρωσική αγορά έρχονται ευρωπαϊκά προϊόντα «χαρακτηρισμένα» ως ουκρανικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση των ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι φιλορώσοι αντάρτες της Ουκρανίας ευθύνονται για σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια, και ανεφοδιάζονται σταθερά με εξελιγμένα όπλα και πυρομαχικά.

Η έκθεση της 34μελούς αποστολής επιτήρησης, που συντάχθηκε από το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάνει επίσης λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τον ουκρανικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, όπως «αυθαίρετες συλλήψεις, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια».

 
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ethnos.gr