«Πρωτοπόρα» η Κρήτη στην κομπίνα με το λογισμικό που «κατάπινε» αποδείξεις

08.18

Μια απίστευτη κομπίνα πολλών? μηδενικών, που έγινε γνωστή ως «φοροδιαφυγή του Ζ», είχε στηθεί με ένα λογισμικό που έκανε ηλεκτρονικά παρέμβαση στα ποσά που κατέγραφε μια επιχείρηση έως έσοδα και εξαφάνιζε μηδενικά από το τέλος, «καταπίνοντας» έσοδα. Και σε αυτή την κομπίνα την πρωτοπορία την είχε η Κρήτη. Μόνο στα Χανιά μια επιχείρηση είχε αποκρύψει έσοδα 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε 4 χρόνια!

Πως λειτουργούσε όμως το σύστημα;

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έκανε είσπραξη 1.000 ευρώ, το λογισμικό έσβηνε ένα μηδενικό και έτσι το έσοδο φαινόταν να είναι μόλις 100 ευρώ δηλαδή τα 900 ευρώ έμεναν αφορολόγητα στην «τσέπη» του επιχειρηματία.

Στη? φάμπρικα αυτή είχαν μπει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», κάτι που οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην κομπίνα κεντρικό ρόλο έπαιζαν δυο εταιρείες λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών με «πελάτες» λογιστές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που τους απέδιδαν ένα σεβαστό ποσό από τα μαύρα κέρδη τους.

Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν τη μαύρη τρύπα του ανύπαρκτου ελεγκτικού μηχανισμών των οικονομικών αρχών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν εγκρίνει την πώληση του λογισμικού αυτού χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος για να το ελέγξουν.

Κάποιος μεσάζοντας των εταιρειών λογισμικού προσέγγιζε επιχειρηματίες και αφού τελείωναν οι διαπραγματεύσεις για το ποσό της αμοιβής που θα λάμβανε η εταιρεία λογισμικού, ξεκινούσε η διαδικασία. Οι? διαγραφές μηδενικών ήταν ανάλογες με την αμοιβή που θα έπαιρνε η εταιρεία λογισμικού.

Στο τέλος της ημέρας, και αφού είχαν κοπεί κανονικά όλες οι αποδείξεις προς τους πελάτες, ο επιχειρηματίας έκανε ταμείο αποφασίζοντας το ύψος του ποσού των εσόδων που ήθελε να διαγράψει. Στη συνέχεια επικοινωνούσε με την εταιρεία λογισμικού που παρενέβαινε ηλεκτρονικά στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων και αφαιρούσε το αντίστοιχο ποσό.

cretalive.gr