Χανια
Πρωτοπορεί το ΙΤΕ: Έφτιαξε πρόγραμμα στον ΗΥ για να μελετούν οι ερευνητές τον εγκέφαλο

Το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης. Πως αποθηκεύει όλα αυτά τα δεδομένα που δέχεται καθημερινά, πως τα ανακαλεί όταν τα χρειάζεται. Γιατί δε θυμάται κάτι που του έχει συμβεί και πολλές άλλες απορίες που προσπαθούν να τις απαντήσουν στα ερευνητικά εργαστήρια. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ ήρθαν λίγο πιο κοντά σε αυτές τις απαντήσεις, κατασκευάζοντας στον υπολογιστή ένα πρόγραμμα για το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος το οποίο είναι πολύ κοντά στη βιολογία του και θα μπορούν να τον μελετούν από τον υπολογιστή.
Ο στόχος του υπολογιστικού αυτού μοντέλου είναι να συνδράμει στην έρευνα για τη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων όπως του Αλτσχάιμερ, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της Τεχνητής νοημοσύνης που τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα.
Ουσιαστικά οι ερευνητές δουλεύουν πάνω σε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα μηχανικής μάθησης.
Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη που έχει να κάνει με το ρόλο των δενδριτών στη λειτουργία του εγκεφάλου δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Της προσπάθειας αυτής ηγήθηκε ο Μιχάλης Πάγκαλος, υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δρ. Σπύρο Χαυλή, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο ΙΜΒΒ, υπό την επίβλεψη της Δρ. Ποϊράζη.