Προβληματισμός για τη λειτουργία της “ακέφαλης” ΜΦΗ – Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους

16.19

Μέσα σε 5 μέρες, δεύτερος έλεγχος πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων, από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Αντιπεριφέρειας. Οι υπάλληλοι του κλιμακίου μαζί με την κοινωνική υπηρεσία πραγματοποίησαν αυτοψία σε όλους τους χώρους για να δουν αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και φροντίδας των 37 ηλικιωμένων που παραμένουν στον οίκο ευγηρίας. Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του ελέγχου να θυμίσουμε ότι η υπηρεσία στο πόρισμα της κάνει λόγο για έλλειψη διευθυντή μετά και την προφυλάκιση των συνιδιοκτητριών της δομής, αλλά και φυσικοθεραπευτή, ενώ κατά τα άλλα δε διαπίστωσαν παραλείψεις.

ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΟΜΗ;

Τόσο η Εισαγγελία όσο και το Υπουργείο Εργασίας έχουν ζητήσει από την Αντιπεριφέρεια να ερευνήσει το ενδεχόμενο κλεισίματος της δομής, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που με τους ηλικιωμένους να παραμένουν στο γηροκομείο δε μπορεί να πάρει προς το παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης, αν δεν αποσαφηνιστεί νομικά το θέμα. Δηλαδή μέχρι να γίνει το δικαστήριο, το τοπίο είναι ακόμα θολό. Πάντως το τελευταίο διάστημα έγιναν επιπλέον προσλήψεις σε προσωπικό ενώ η 43χρονη ιδιοκτήτρια εξουσιοδότησε υπάλληλο του υγειονομικού για να προΐσταται της λειτουργίας του οίκου ευγηρίας, κάτι που επίσης διερευνάται νομικά καθώς εκείνη θα πρέπει να φροντίζει για τις βάρδιες του προσωπικού, τις προμήθειες αλλά και ότι απαιτείται για την φροντίδα των ηλικιωμένων.

Να θυμίσουμε ότι το γηροκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται προς πώληση με το αντίτιμο των 3.700.000 ευρώ ενώ δεν υπάρχουν 37 θέσεις σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους ηλικιωμένους. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται στις ανακριτικές αρχές και στις υπόλοιπες πτυχές της δικογραφίας με νέους μάρτυρες να προσέρχονται για κατάθεση των όσων βίωσαν οι ίδιοι και οι γονείς τους. Ο Λευτέρης Μανουσάκης, δικηγόρος δύο οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους στη Μονάδα σημειώνει ότι πλέον οι συγγενείς δεν ντρέπονται να καταγγείλουν την προσωπική τους εμπειρία, καθώς οι δικηγόροι υπεράσπισης είχαν καλλιεργήσει το κλίμα ότι άργησαν για ιδιοτελείς λόγους να μιλήσουν και τώρα που πήρε έκταση το θέμα θυμήθηκαν τους γονείς τους.

Σε ότι αφορά στους 4 προφυλακιστέους σε κελί ασφαλείας του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1 κρατούνται οι δύο γιατροί, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την άφιξη τους στις φυλακές οι υπόλοιποι κρατούμενοι τους προπηλάκισαν. Οι δύο γυναίκες κρατούνται στις φυλακές της Νεάπολης στο Λασίθι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία σε βάρος της Μονάδας από συγγενή για κακομεταχείριση του ηλικιωμένου γονέα του, είχε γίνει το 2009 αλλά τότε η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.