Ψάχνεις γιατρό επικουρικό στην πρωτοβάθμια; Από του χρόνου και αν…

17.13

Αντιμέτωποι με τη μη εξυπηρέτηση για τακτικό ραντεβού είναι οι ασφαλισμένοι και μη, που δεν έχουν προσωπικό γιατρό για τον Ιανουάριο του 2023. Όλα τα ραντεβού στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας της πόλης των Χανίων για τον μήνα Δεκέμβριο είναι κλεισμένα. Στην προσπάθεια τους να κλείσουν ραντεβού για τη νέα χρονιά με παθολόγο αλλά και με γιατρούς κάποιων ειδικοτήτων βρίσκουν τοίχο, αφού το Υπουργείο Υγείας ακόμα δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών.

Για το 1ο Κέντρο Υγείας Χανίων οι επικουρικοί γιατροί είναι 5 και οι 4 είναι και οι μόνοι με ειδικότητα που δεν έχουν μόνιμοι. Οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας και να ανανεώσουν τη σύμβαση τους για τους επόμενους πιθανότατα 6 μήνες, αλλά το κράτος καθυστερεί να υπογράψει.

Ένας δεύτερος λόγος που οι ασφαλισμένοι δε βρίσκουν ραντεβού είναι ότι οι προσωπικοί γιατροί έχουν όλοι κλεισμένα τα ραντεβού τους και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εκείνους που δε βρήκαν προσωπικό γιατρό για να γραφτούν.

Ο διευθυντής του ΚΥ Σωτήρης Δρούτσος, εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η ανανέωση των συμβάσεων καθώς το Υπουργείο ψήφισε στον τελευταίο νόμο με τα απογευματινά επί πληρωμή των χειρουργείων, την αξιολόγηση των επικουρικών όπως και των μόνιμων.

Τέλος, ο διευθυντής του 1ου Κέντρου υγείας σημειώνει ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι σωστός από την άποψη ότι έχει όλο το ιστορικό του ασθενούς και γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση της υγείας του, ωστόσο το κράτος πρέπει να φροντίσει όλοι να έχουν τον γιατρό τους και όχι όσοι πρόλαβαν.