Ψηφιακό ταξίδι στην ιστορία της Νέας Αλικαρνασσού

15.36
Ταξίδι στην Ιστορία της Νέας Αλικαρνασσού με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολίτες και ξένοι επισκέπτες, για να μάθουν οι νέοι και να ζωντανέψουν οι μνήμες των παλιότερων, με όλα τα γεγονότα- ντοκουμέντα που σημάδεψαν τη πόλη.
Αυτή την προγραμματική Σύμβαση που θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της Νέας Αλικαρνασσού να ενημερωθεί για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, υπέγραψε σήμερα ο  Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, και ο ανάδοχος του έργου που προέκυψε μετά από δημόσιο, ανοικτό διαγωνισμό, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Μελετών  κ. Χάρη Μαμουλάκη.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την υλοποίηση των εργασιών της Πράξης «Ψηφιακή Περιήγηση στην ιστορία της Νέας Αλικαρνασσού»,  στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης, «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφ. Κρήτης» Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 -2013, με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (ΕΤΠΑ). 
Τρίπτυχο ανάπλασης και ανάδειξης της Νέας Αλικαρνασσού
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο στα πλαίσια του προγράμματος στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, μετά την ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου στη Λεωφόρο Ικάρου και την ανάπλαση στην περιοχή των Θαλασσινών. 
Έτσι τώρα (με την ολοκλήρωση του έργου) θα δημιουργηθούν τρία ψηφιακά περίπτερα όπου θα τοποθετηθούν οθόνες αφής και οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την ιστορία, για τον πολιτισμό, της περιοχής. Θα δημιουργηθούν portal ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Έτσι ξένοι αλλά και ντόπιοι θα  έχουν πρόσβαση στην ιστορία του τόπου από την εποχή της έλευσης των προσφύγων από την Τουρκία το 1922 και του ρόλου τους στην ανάπτυξη της Νέας Αλικαρνασσού, του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα μέχρι και σήμερα, και η παρουσίαση του υλικού θα γίνεται μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα. 
Όλα αυτά τα στοιχεία θα αντληθούν και θα ψηφιοποιηθούν  από  βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς συλλόγους, διαδικτυακές πύλες, ευρήματα, υλικά και άυλα τεκμήρια που χαρακτηρίζουν το ιστορικό-πολιτιστικό πλαίσιο της Νέας Αλικαρνασσού. Επιπλέον θα γίνει αναφορά και σύνδεση με τις προσφυγικές γειτονίες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου και καταγραφή και παρουσίαση των δικτύων επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών.
Το έργο αυτό έχει χρονοδιάγραμμα 6 μηνών και κόστος της τάξης των 151.536 ευρώ. Η ανάθεση έγινε με δημόσιο,  ανοικτό διαγωνισμό και έχει καθοριστεί τριμελής επιτροπή παρακολούθηση για την εξέλιξη και μέχρι την παράδοση του. 
Ο δήμαρχος Ηρακλείου αναφερόμενος στη σύμβαση εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί «με τη νέα αυτή εφαρμογή θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το ιστορικό προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού αφού οι βασικές πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό του θα γίνονται εύκολα κτήμα των ξένων αλλά και των κατοίκων του.»