Ψώνια με ταυτότητα μόνο δύο φορές την εβδομάδα

10.09
Μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και με επίδειξη ταυτότητας θα γίνονται τα ψώνια στα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας, έπειτα από σχετική απόφαση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται έξω από τα σούπερ μάρκετ.
 
Τέτοια είναι η κατάσταση που σε αρκετές πόλεις ο κόσμος στήνεται στην ουρά από τις 3 τα ξημερώματα μέσα σε υπνόσακους, περιμένοντας έως τις 10-11 το πρωί για να ψωνίσει τα απαραίτητα.
Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε τη φρούρηση και την τάξη στα κρατικά σούπερ μάρκετ να αναλάβει η αστυνομία. Η αστυνομία θα υποχρεώνει πλέον τους πολίτες να δείχνουν τις αστυνομικές ταυτότητές τους για να μπορέσουν να μπουν σε ένα κατάστημα ελέγχοντας έτσι το πότε ψώνισαν για τελευταία φορά. «Ταυτότητα για την αγορά φαγητού; Μάλλον θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο 32χρονος ηλεκτρολόγος Χοσέ Γκόμεζ, στον οποίο δεν επετράπη να ψωνίσει σε κρατικό παντοπωλείο.
Η αστυνομία θα ελέγχει επίσης αν οι πολίτες που βρίσκονται στην ουρά έχουν επάνω τους χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Εκείνοι που δεν φέρουν τέτοια έγγραφα επάνω τους αναγκάζονται να βγουν από την ουρά.
Λαθρεμπόριο
«Το λαθρεμπόριο και οι ουρές τελείωσαν», δήλωσε ο Αλεχάντρο Μιλάνο, συντονιστής της Επιτροπής Σίτισης της λατινοαμερικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση, διά στόματος του προέδρου κ. Μαδούρο, παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα αποθεμάτων για σειρά προϊόντων, ωστόσο αποδίδει τη «στενότητα» συναλλάγματος σε πολιτικό πόλεμο που έχει ως στόχο να πλήξει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το τελευταίο 12μηνο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 64%, ενώ οι αυστηροί συναλλαγματικοί έλεγχοι της τελευταίας δεκαετίας προκαλούν ενδημικές ελλείψεις εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών, πρώτων υλών και μηχανικών μερών.
Η ένωση καταστημάτων λιανεμπορίου της Βενεζουέλας απέφυγε τα σχόλια, αν και ο πρόεδρός της διαβεβαίωσε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του, ο -δύο φορές- υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας, Ενρίκε Καπρίλες, επέκρινε με δήλωσή του την κυβέρνηση για τις ελλείψεις και τις ουρές. «Ηλθε η ώρα οι άνθρωποι να ξυπνήσουν ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους», ανέφερε. «Είναι η ώρα να εκφράσουμε την αγανάκτηση που νιώθουμε και η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μας σταματήσει», κατέληξε.
Στο μεταξύ, οι Αρχές της Βενεζουέλας άφησαν ελεύθερους 12 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά όπως η ζάχαρη, το σαμπουάν, το χαρτί υγείας και το γάλα. Κι ενώ οι Βενεζουελάνοι παλεύουν με τις ελλείψεις τους, ο Μαδούρο συνεχίζει την αναζήτηση ρευστού. Εχοντας ήδη επισκεφτεί τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, βρέθηκε και στην Ντόχα του Κατάρ, απ' όπου ανακοίνωσε πως η χώρα θα λάβει πολλά δισ. δολάρια από τις τράπεζες του Κατάρ. «Μας δίνουν αρκετό οξυγόνο να καλύψουμε τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου», είπε.
 
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ