“Αντίο” θα πουν από την Ανατολική Τάφρο τα ΙΧ με τα έργα ανάπλασης

16.06

Αυτήν την εικόνα με την πλημμυρισμένη Τάφρο θέλουν μεταξύ άλλων, να αποκαταστήσουν στον Δήμο με τα έργα ανάπλασης στο Ανατολικό Ανάχωμα της παλιάς πόλης των Χανίων. Η οικονομική επιτροπή έδωσε την έγκριση της στην υλοποίηση της στατιστικής μελέτης αναθέτοντας την σε ιδιώτη, λόγω φόρτου εργασίας η οποία θα συμπληρώσει τον φάκελο που θα αποσταλεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την έγκριση του έργου αποκατάστασης του χώρου της Ανατολικής Τάφρου και των Ενετικών Οχυρώσεων.

Το έργο αφορά στις στατικές μελέτες για τον έλεγχο της ευστάθειας των γαιοκατασκευών και των διαμορφώσεων καθώς και των υφισταμένων και σχεδιαζόμενων τοίχων αντιστήριξης για την στερέωση και αποκατάσταση των ανατολικών ενετικών τειχών και επιπρομαχώνων Sabbionara και Santa Lucia της Παλιάς Πόλης Χανίων. Την προγραμματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο αλλά και για την αποκατάσταση στις βίλες Σβαρτζ και Πολογεώργη θα υπογράψει την Πέμπτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Να σημειωθεί πως όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα καταργηθεί και η χρήση του χώρου για να σταθμεύουν τα οχήματα, γεγονός που προβληματίζει κατοίκους, επισκέπτες και τους καταστηματάρχες του Κουμ Καπί.

Η Ανατολική τάφρος αποτελεί τμήμα των Ενετικών Οχυρώσεων της πόλης που κατασκευάστηκαν την περίοδο του 1550 . Το μήκος της τάφρου είναι περίπου 220 μ και το μέσο έχει πλάτος 45 μ.

Για την ιστορία, η περιοχή του Κουμ Καπί ήταν και η μόνη που κατοικήθηκε έξω από τα τείχη στην περίοδο της τουρκοκρατίας από μουσουλμάνους της Β. Αφρικής, τους λεγόμενους (Χαλικούτηδες).