“Φωνή βοώντος εν τη ερήμω” λένε οι Λιμενικοί της Κρήτης: Δουλεύουμε λόγω μεταναστών στα όρια μας

19.13

Μέσα σε ένα 24ωρο, το περασμένο Σάββατο, οι λιμενικοί κλήθηκαν για τρεις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, ενώ την προηγούμενη μέρα κλήθηκαν για μία ακόμα στα Νότια της Κρήτης. 72 ήταν στους Καλούς Λιμένες, 43 στον Ίλιγγα στα Σφακιά και 64 οδηγήθηκαν στον Κόκκινο Πύργο.

Μάλιστα η Φρεγάτα Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόμενη στα ανοικτά της Γαύδου στο πλαίσιο διεθνούς άσκησης συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης της ακυβέρνητης λέμβου με 58 ενήλικες και 14 ανήλικους μετανάστες.

Οι λιμενικοί των πλωτών μέσων που συμμετείχαν εργάστηκαν ασταμάτητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά σκάφη που διαθέτουν στα νότια και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που συναντούν, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, ο οποίος σε ανακοίνωση του τονίζει ότι εργάζονται με το 50% του προσωπικού που θα έπρεπε κανονικά να υπηρετεί στο νησί.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών κάνει λόγο για φωνή βοώντος εν τη ερήμω αφού με τις συνεχείς διασώσεις και τις μεταφορές των μεταναστών από τα λιμάνια σε χώρους φιλοξενίας και από εκεί σε ΚΥΤ μεταναστών στην Αθήνα ή αλλού, οι υπόλοιπες υπηρεσίες ελέγχου και προστασίας του πολίτη υπολειτουργούν.

Οι  συνδικαλιστές ζητούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι λιμενικοί της Κρήτης που υπηρετούν σε άλλα νησιά και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, κυρίως σε Παλιόχωρα Σφακιά και Αγία Γαλήνη, ενώ παράλληλα ζητούν στο πλωτό 920 που είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα σκάφη να στελεχωθεί με νέο πλήρωμα ώστε μετά από τρία χρόνια διαρκών διασώσεων κυρίως σε εκτός Κρήτης αλλά και χώρας περιοχές, οι λιμενικοί που το επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους καθώς λείπουν για μήνες από τα Χανιά.

Η κατάσταση όσο ο καιρός βελτιώνεται αναμένεται να χειροτερέψει αφού χιλιάδες περιμένουν στα βόρεια παράλια της Αφρικής αλλά και της Τουρκίας. Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει στην Κρήτη και θα απαιτηθούν και επιπλέον χώροι φιλοξενίας.