“Η αύξηση στην επιδότηση για τις ζωοτροφές είναι ψίχουλα” – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση αγροτών με τον ΥπΑΑΤ

16.38

Βλέποντας τα προϊόντα τους να κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα λόγω του κόστους και τους ίδιους να απειλούνται με αποχώρηση από τον πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας συζήτησαν με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Η συνάντηση στην Αθήνα διήρκησε αρκετές ώρες και από την Κρήτη τον κλάδο εκπροσώπησαν συνδικαλιστές από Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Ο υπουργός σύμφωνα με τους συνδικαλιστές φάνηκε να μη γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά στους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών. Δηλαδή αντί να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επί του τζίρου, η επιδότηση θα υπολογιστεί στο 4% επί του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021 με το συνολικό κόστος να αυξάνεται από τα 30 εκατομμύρια στα 40.

Από Δευτέρα ο Υπουργός θα συναντηθεί με τους διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δει τις ακριβώς συνέβη και με τους νέους αγρότες που ο πρώην υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα πάρουν τα 2/3 για το 2021 και για το 2022 το 100% της επιδότησης.

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, είχε και σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές των παραγωγών που δεν πληρώθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο μετά τη διόρθωση των λαθών.