“Σε τρεις ώρες κόψαμε τα σίδερα και σε ένα λεπτό αποδράσαμε” – Τι είπαν οι βαρυποινίτες

18.37

Με κάθε λεπτομέρεια άκουγε η έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων τις λεπτομέρειες της απόδρασης των 5 βαρυποινιτών από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων. Η φυγή προς την ελευθερία κράτησε για τους τρεις από τους 5 μερικές ώρες, αφού συνελήφθησαν στο κέντρο του Ηρακλείου μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Να θυμίσουμε πως οι τρεις συλληφθέντες δεν επιθυμούσαν νομική εκπροσώπηση και τελικά ο πέλεκυς ήταν βαρύς για τους τρεις τους αφού η απόδραση αποτελεί πλημμέλημα.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Έτσι αφού η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, ο πρόεδρος επέβαλε για τον 29χρονο ο οποίος πήρε πάνω του την ευθύνη για την απόδραση, και εκτίει πολυετή φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών 42 μήνες, δηλαδή περίπου 3,5 χρόνια. Για τον 43χρονο που εκτίει ισόβια κάθειρξη για ληστείες με έναν νεκρό και για τον 32χρονο που εκτίει ποινή αρκετών αρκετών ετών για ληστεία, περίπου 3 χρόνια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποινών οι τρεις Αλβανοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν ξανά πίσω στο κατάστημα Κράτησης Χανίων. Η δίκη κράτησε μέχρι τις 10 περίπου το βράδυ όπου οι τρεις τους ανέλυαν λεπτό προς λεπτό το πως κατάφεραν να αποδράσουν, ενώ αρχικά κατέθεσαν ως μάρτυρες ο αξιωματικός υπηρεσίας μεταγωγών και ο σκοπός των κρατητηρίων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στα κρατητήρια πέραν από την πόρτα της εισόδου δεν κλειδώνουν τα κελιά και ο ένας σκοπός δε μπορεί να ελέγχει τους κρατούμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι ποινικοί.

ΛΙΜΑΡΑΝ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ…

Όταν οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν για το πως δραπέτευσαν, απάντησαν πως παραβίασαν το παράθυρο τουαλέτας κόβοντας τα κάγκελα με μια αυτοσχέδια λίμα που έφτιαξαν  χρησιμοποιώντας μεταλλική βέργα και δύο βίδες που αφαίρεσαν με τη βοήθεια νυχοκόπτη από φωτιστικό που είχε προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.

Ο 29χρονος υποστήριξε πως λίμαραν περίπου 3 ώρες τα κάγκελα για να βρεθούν στα γυναικεία κρατητήρια όπου δεν υπήρχε κάποιος και μετά μέσα σε ένα λεπτό βρήκαν το δρόμο προς την ελευθερία.

Εντύπωση προκάλεσε στις δικαστικές αρχές η εμπειρία με την οποία περιέγραψαν ότι ήξεραν το πως να κινηθούν βγαίνοντας στο προαύλιο του Μεγάρου, ώστε να μην τους πιάσουν οι κάμερες και χτυπήσει ο συναγερμός. Η απόδραση υποστήριξαν πως δεν ήταν οργανωμένη αλλά βρήκαν την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν, αφού θα έμεναν εκεί δύο μέρες, ενώ στα κρατητήρια των Χανίων έχουν βρεθεί μέσα σε δύο χρόνια 15 φορές. Μάλιστα πρώτα βγήκε ο ένας από αυτούς για να ελέγξει την κατάσταση και μετά οι υπόλοιποι.

Πρόεδρος: Πόσο χρόνο σας πήρε;

Κατηγ. Ένα λεπτό!

Πρόεδρος; Σας πήρε ένα λεπτό να αποδράσετε;

Κατηγ. Ναι, ένα λεπτό. Δεν έκανα πάνω από 20 βήματα.

ΕΔΡΑ: ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟΙ;

Αφού απομακρύνθηκαν από το αστυνομικό μέγαρο υποστήριξαν πως τυχαία σκορπίστηκαν γιατί άκουσαν έναν συναγερμό και έτσι έχασαν τους άλλους δύο για τους οποίους είπαν πως δεν ξέρουν που βρίσκονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κινήσεις τους στην περιοχή του Άι Γιάννη έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και σε κάποιες από αυτές φαίνεται πως δοκιμάζουν να βρουν ξεκλείδωτο όχημα για να διαφύγουν το οποίο και βρήκαν τελικά και έτσι κατευθύνθηκαν προς τις Σίσσες Μυλοποτάμου όπου βρήκαν και δεύτερο ξεκλείδωτο όχημα για να συνεχίσουν προς το Ηράκλειο, προκαλώντας την δυσπιστία της έδρας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν πήρατε το αυτοσχέδιο εργαλείο για να διαρρήξετε ένα αυτοκίνητο;

Κατηγ. Δεν το σκεφτήκαμε!

Πρόεδρος: Δεν θα ήταν πιο εύκολο; Δηλαδή πώς έτυχε να βρείτε δύο αυτοκίνητα ξεκλείδωτα και με το κλειδί πάνω στη μίζα;

Κατηγ. Ήμασταν τυχεροί!

 

Τέλος το μόνο πλάνο που είχαν όπως υποστήριξαν ήταν να περάσουν λίγες μέρες σε ένα βουνό, αγοράζοντας κρουασάν και αναψυκτικά.

«Μαζέψαμε ό,τι λεφτά είχαμε, πήραμε δύο κούτες κρουασάν και κόκα κόλες και είπαμε να πάμε σ’ ένα βουνό» υποστήριξαν.

 

Έρευνες για τους δύο

Oi δύο σκληροί ισοβίτες της απόδρασης, ο 35χρονος καταδικασμένος σε τρις ισόβια για τρεις ανθρωποκτονίες Πακιστανός και ο ισοβίτης Αλβανός για θανατηφόρα ληστεία, παρέμεναν ασύλληπτοι.

Στους άλλους τρεις, που τελικά λειτούργησαν εν αγνοία τους περίπου σαν «λαγοί», οι Αρχές ακολούθησαν τα ίχνη τους, δηλαδή τα δύο αγροτικά αυτοκίνητα που έκλεψαν διαδοχικά για να φθάσουν τελικά στο Ηράκλειο όπου και συνελήφθησαν χθες νωρίς το βράδυ, στην «καρδιά» του κέντρου, με μία καταδρομικού τύπου επιχείρηση αστυνομικών της ΕΚΑΜ.