Έρχονται “λουκέτα” στα αστυνομικά τμήματα. Τι προβλέπει η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

18.26

Την κατάργηση της Υποδιευθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠΑΣΕΚ), τη μείωση κατά 24 υπηρεσίες, τη δημιουργία δύο νέων ειδικών υπηρεσιών αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Αξονα, προβλέπει για την Κρήτη το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε σήμερα από την φυσική και πολιτική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση δύο Τμημάτων 'Αμεσης Δράσης στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά και σε άλλες έξι πόλεις σε όλη τη χώρα ενώ ιδρύεται και Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων στα Χανιά.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πόσα τμήματα καταργούνται ανά νομό και πόσοι αστυνομικοί εξοικονομούνται από την κατάργηση τους.

Στην αναδιάρθρωση προβλέπεται, η κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης.

Η Ο.Ε.Α. εξελίσσεται σε Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, όπως προβλέπεται και για τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η οποία αποτελεί πλέον Τμήμα το οποίο εντάσσεται στην οργανωτική δομή της ΓΕ.ΠΑ.Δ Κρήτης.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε οτι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες διπλασιάζονται στην Αττική, καθώς έχει διαπιστωθεί οτι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην δίωξη του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.

Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποπιες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.

-Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, τα περισσότερα περιπολικά εχουν κάνει πάνω απο 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση και συντήρη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετξύ άλλων καταργούνται 18 αστυνομικοί σταθμοί, οι οποίοι ήταν κλειστοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στοίχισαν συνολικά στο ελληνικό κράτος 300.000 ευρώ.