Έρχονται τον Αύγουστο οι Περιφερειακές άδειες. Στα Χανιά ο Γεν. Γραμμ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

15.04

Τα πολλά και ποικίλα προβλήματα των επαρχιακών εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης άκουσε το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος έδωσε το παρόν στην ημερίδα με τίτλο,  Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες Τάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων οι οποίοι τόνισαν στον Γενικό Γραμματέα ότι η υψηλή φορολογία, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, η μηδαμινή κρατική διαφήμιση και οι κατάργηση του αγγελιοσήμου είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την βιωσιμότητα του έντυπου τύπου, η αναγνωσιμότητα του οποίου σε τοπικό επίπεδο ξεπερνά κατά πολύ τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.   
 
Την ημερίδα διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες στα Χανιά. Ο κ. Λευτέρης Κρέτσος αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και στις περιφερειακές άδειες που θα οριστούν οι προϋποθέσεις για τα ποσά και για το ελάχιστο προσωπικό με υπουργική απόφαση.
 
Για εργασιακή γαλέρα με δημοσιογράφους πολυεργαλεία έκανε λόγω η έφορος της ΠΟΕΣΥ Νέλλυ Κατσαμά, η οποία είπε ότι τα χρόνια της κρίσης ένας στους δύο δημοσιογράφους είναι άνεργος.
 
Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι το Υπουργείο προχωρά σε δομικές αλλαγές με την λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου στο οποίο καταγράφονται οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και κάλεσε τις ενώσεις να αναγνωρίσουν και να κάνουν μέλη τους, τους δημοσιογράφους του διαδικτύου.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αποκορώνου ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Περιφερειακού Τύπου, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία.
 
Τέλος να σημειωθεί ότι βάση ερευνών ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης βρίσκεται 7 ώρες και 20 λεπτά μπροστά από μια οθόνη, χρόνος που αναμένεται να αυξηθεί στις 8 ώρες το 2017, και τα έντυπα μέσα θα χρειαστεί να εκσυγχρονιστούν για την βιωσιμότητα τους και να περάσουν στο διαδίκτυο. 

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν βάλει λουκέτο 40 εφημερίδες.