Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του Norman Atlantic

14.31
Oι πυροσβέστες εντόπισαν χθες βράδυ το κύριο μαύρο κουτί του Νοrman Atlantic, το οποίο όμως βρισκόταν σε χώρο στον οποίο είχε επεκταθεί η πυρκαγιά και ενδέχεται να έχει καταστραφεί, μερικώς ή ολοκληρωτικά.
 
 
Στην έρευνα που πραγματοποίησαν χθες οι τεχνικοί του Nia (Μονάδα ερευνών Πυρασφάλειας) μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού του Μπάρι και τους ειδικούς της Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, εντόπισαν και ανέκτησαν το δεύτερο μαύρο κουτί, δίδυμο με το πρώτο που βρέθηκε πριν από δύο ημέρες.
Τα δύο αυτά μαύρα κουτιά, είναι δίδυμα, περιέχουν δηλαδή τις ίδιες πληροφορίες. Το δεύτερο ωστόσο, βρισκόταν στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά και ενδέχεται να έχει καταστραφεί. Και στα δύο, όμως ο εισαγγελέας θα κάνει μια μοναδική τεχνική αξιολόγηση, η ημερομηνία της οποίας αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ώρες. Αντικείμενο των ερευνών θα αποτελέσουν επίσης οι κάμερες ασφαλείας του πλοίου.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, από τις πρώτες πραγματογνωμοσύνες φέρεται να προέκυψαν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η ναυτική αυτή τραγωδία μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.
Σήμερα, στο μεταξύ, θα αρχίσουν στο Μπάρι οι νεκροψίες για τα εννέα θύματα που μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Απουλίας, για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους. Για τα τελικά ιατρικά συμπεράσματα θα χρειαστούν, όμως, αρκετές ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, όταν σβήσουν όλες οι εστίες φωτιάς στο εσωτερικό του πλοίου, πρόκειται να ρυμουλκηθεί από το λιμάνι του Μπρίντιζι σε εκείνο του Μπάρι.
Αργή επιθεώρηση του ναυαγίου
Οι ερευνητές προσπαθούν σταδιακά να αποκτήσουν πρόσβαση στα αμπάρια για να φτάσουν τελικά στο γκαράζ. Στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμη εστίες, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μπρίντιζι, Μικέλε Αντζιούλι «θα συνεχίσουν για μερικές ακόμη εβδομάδες». Μέχρι στιγμής έχουν επιθεωρηθεί οι γέφυρες 6 και 4 ενώ απέκτησαν μερική πρόσβαση και στην γέφυρα 3. Δεν έχουν βρεθεί ωστόσο ακόμη ανθρώπινα ίχνη: «Πρέπει να επιθεωρήσουμε κάθε όχημα» ανέφερε ο Αντζιούλι.
 
Καπετάνιος: Έκανα ότι ήταν δυνατόν
Στο πλοίο βρέθηκε επίσης μια κασέτα ασφαλείας μαζί με άλλο έγγραφα, πιθανότατα του καπετάνιου. Από το σπίτι του στη Spezia, ο Αρτζίλιο Τζιακομάτζι επιβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτημα: Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, λυπάμαι βαθύτατα για τους ανθρώπους που δεν μπόρεσα να σώσω, ξέρω όμως πως έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση, όπως έκανα ήδη από την αρχή».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ – RaiNews