Ρομά Χανίων: Συνυπάρχουμε αρμονικά με την τοπική κοινωνία – Το πρόβλημα μας είναι το στεγαστικό

17.38

Η κοινότητα των Ρομά συνυπάρχει με την τοπική κοινωνία αρμονικά εδώ και χρόνια στα Χανιά καθώς γίνονται διαρκώς βήματα ενσωμάτωσης είτε μέσω της εκπαίδευσης είτε μέσω της εργασίας, ωστόσο το Κράτος θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα από τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει τα τελευταία 50 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς αλλά δεν τα διαθέτει όπως προβλέπεται. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ρομά η Αναγέννηση, Κώστας Τσέλιος,  υπογραμμίζει ότι τα κονδύλια αυτά δεν κοστίζουν στο Ελληνικό κράτος.

 

Ο κ. Τσέλιος υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι με την στέγαση των Ρομά αφού το προηγούμενο πρόγραμμα Κατοικία απέτυχε καθώς για την επιδότηση ενοικίου έως 5 χρόνια ενδιαφέρθηκαν σε όλη τη χώρα μόλις 2 Δήμοι.

Ο πρόεδρος των Ρομά προτείνει την παραχώρηση εκτάσεων γης για την τοποθέτηση προκατ κατοικιών σε μικρό αριθμό οικογενειών, ώστε να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί που θα οδηγούσαν σε γκέτο κάποιων περιοχών όπως έχει παρατηρηθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Κρήτη ζουν 5.000 Ρομά και σε ότι αφορά στην εκπαίδευση η πλειοψηφία των παιδιών πλέον πάει σχολείο καθώς οι γονείς χάνουν τα επιδόματα αν τα παιδιά τους είναι αναλφάβητα.

Τέλος σε ότι αφορά στην πρόσφατη δολοφονία του 16χρονου ο κ. Τσέλιος καταδικάζει τόσο την παραβατική πράξη του ανήλικου όσο και την δολοφονία του, ωστόσο καλεί την κοινότητα να μη δείξει συμπεριφορά αντεκδίκησης καθώς δεν φταίει η κοινωνία για το περιστατικό αυτό.